СамокоВест

Шампионките от Световното ученическо първенство по баскетбол бяха тържествено посрещнати в ПГ “Константин Фотинов“- Самоков

Споделете ни в

Баскетболистките на България от ПГ „Константин Фотинов“-Самоков се прибраха от Сърбия със спечелената титла от Световното ученическо първенство по баскетбол.

Историческият успех стана реалност на 27 септември 2022 г., когато момичетата от гимназия „Константин Фотинов“, под ръководството на треньор Меги Маринкова и нейният помощник Вероника Джикова, победиха във финала на Световните ученически игри отбора на Гърция с 53- 50 и се окичиха със златните медали от турнира.

Освен, че покориха световния връх със страхотна отборна игра и себераздаване, качествата на самоковските момичета не останаха незабелязани и наш играч влезе не само в „Идеалната петица“ на надпреварата, а дори бе обявен за най-полезен играч.

Със званието и наградата се окичи гардът на България и състезател на Рилски спортист Моника Борисова. През целия турнир тя успя да поддържа едно високо ниво, като през целия турнир не спираше да подхранва съотборничките си с асистенции, а когато трябваше, бележеше в коша на противниците. Във финала Моника отново бе на висота и приключи срещата с 10 точки, 5 борби и 8 асистенции за цели 34 минути игра.

Ръководствата на ПГ “Константин Фотинов“-Самоков и на БК „Рилски спортист“ организираха тържествено посрещане на победителките.

По стародавна традиция, момичетата бяха срещнати с хляб и сол.

Но най-вече с обич, радост, гордост и топли прегръдки.  А безбройните букети с цветя щедро разпръскваха красота и аромат.

Баскетболните звезди на Гимназията, донесли толкова радост на самоковци са:

Деница Манолова 10 в клас

Моника Борисова 10 в клас

Радина Илиева 12 а клас

Ивана Бонева 11 в клас

Виктория Ляпова 11 а клас

Емили Симеонова 12 а клас

Анджела Надер АлХусани 11 а клас

Даяна Николова 10 б клас