СамокоВест

Приютът за безстопанствени кучета отново в необозримото бъдеще!

Споделете ни в

Септемврийското заседание на Общински съвет-Самоков започна с питане на съветниците от ПП ГЕРБ. Герберите попитаха кмета каква е причината портата на входа  на града, откъм Дупница, да бъде в изключително лошо състояние, рушаща се и обрасла с треви и бурени и кой е отговорен за поддръжката ѝ. Те изтъкнаха, че портата е своеобразна реклама на града ни и на културно-историческите му забележителности и сама по себе си е културен паметник. Затова е наложително да не бъде в окаяно състояние и да не се поддържа, подчертаха вносителите на питането.

Те изразиха интерес и кой поддържа пространството около блоковете в жилищен комплекс „Езерото“, предвижда ли се изграждането на детска площадка, предвид, че в комплекса живеят много млади семейства с малки деца и би било добра инициатива да бъде изградена такава.

Акцент в питането бе във връзка с предоставения имот на Община Самоков в село Продановци за изграждането на приют за кучета какви стъпки е предприела Общинска администрация за изграждането на приют, има ли вече проект и на какъв етап е същия към настоящия момент.

В отговор кметът Владимир Георгиев посочи, че са в последните години в Самоков са благоустроени не малко общински площи – около Голямата чешма, Чадър чешма, Джамията, Ларгото, Козела, Туристическата градина, парк Крайискърец, ОББ междублокови пространства и т.н. Обновиха се много спортни и детски площадки, допълни той. В частта на културно-историческите забележителности се включиха паметникът на Константин Фотинов, макетът на Мадана, паметникът на опълченците, посочи Георгиев. Дадена е нова визия и на доста от входно-изходните пространства, оформени нови зелени пространства, места за отдих и почивка. Поддръжката на тези обществени зелени площи и изграденото в тях са ангажимент на Община Самоков. Същата обаче изцяло се извършва от 5 души служители на Общинско предприятие „Строителство, ремонт и озеленяване“, които по график осъществяват дейностите по окосяване на тревните площи в града и в 24 села, обясни Георгиев и допълни – в последните години срещаме затруднения да намерим хора по поддръжката, дори и в селата. Кметът оспори квалифицирането на портата откъм Дупница като рушаща се. Тя всяка година се освежава подчерта той.

За изграждането на детска площадка в ЖК „Езерото“ Георгиев обясни, че през 2013 година е внесен проект за изграждане на детска площадка по ПУДОС, който не е бил одобрен. Срещу проекта са възразили и живущи в комплекса, тъй като би довело до вдигането на излишен шум. Кметът се ангажира да се направи допитване до живущите в ЖК „Езерото“, като в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за изграждането, в случай на общ интерес от тяхна страна.

Относно изграждането на приюта за безстопанствени животни кметът отговори, че на 13 юни е подписал договора с областния управител на Софийска област за безвъзмездно прехвърляне на отредения за целта имот. Имотът е предаден на 28 юни тази година. (бел. ред. – Сиреч от 28 юни собственик на имота е Община Самоков). Георгиев допълни, че е направен оглед, почистено е около сградата и в нея. Той изтъкна, че покривът е обрасъл с растителност, таванът е пропаднал, помещенията са полуразрушени, паднала е мазилката от стените. Към момента е извършено архитектурно заснемане на сградата и помещенията и е възложено изготвянето на количествено-стойностна сметка за възстановяване на сградата и обособяването ѝ в приют за безстопанствени животни. Предвиждаме работата по изграждане на ел. инсталация, ВиК инсталация да започне още тази есен, разбира се ако позволяват и атмосферните условия заключи кметът.

От вносителите на питането го репликираха кога предвижда да започне да работи този приют, „защото казахте тази есен, а вече сме есен“. В отговор кметът заяви – ние ще започнем работа по възстановяването на сградата, а кога ще започне да работи този приют, той трябва да бъде приет като такъв. Уверяваме ви, че в максимално кратки срокове, защото нас този проблем ежедневно ни залива, но когато се касае за разрешения от други институции конкретна дата не мога да ви дам.

Въпросът е, че в близо 12-годишното кметуване на Владимир Георгиев за кой ли път – за стотен ли, за хиляден ли сме се наслушали на твърденията му, че се работи за решаване на проблема с безстопанствените кучета. А какво ще се случва и през настъпващата зима, когато животните са особено агресивни предстои да видим.