СамокоВест

Инж. Петър Георгиев за общинските финанси: Имам чувството, че се търси къде да се хвърлят тези пари и кои са фирмите, на които да се дадат 200-300 хиляди лв.

Споделете ни в

Промени в бюджета на община Самоков за 2022 г. разгорещиха страстите на септемврийското заседание на Общинския съвет. Най-много коментари предизвикаха измененията в  плана за капиталови разходи.

Още първото предложение на кмета Георгиев, внесено с негова докладна,   за нови придобивки в Дом за стари хора – Самоков провокира различни въпроси и становища. Предложението включва покупка на микробус с 9 броя места за 87 000 лв. , професионална пералня  за 27 000 лв. , устройство за стерилизация на медицински материали на стойност 1 560 лв., лечебна лампа Biotron-pro за  4 190 лв., компютърни конфигурации – 2 бр. за сумата от 2 100 лв., външни фитнес съоръжения на стойност 41 000 лв. , бягаща пътека” за сумата от  2 649 лв.

Съветник Васил Благоев посочи, че пред общината един микробус така стои и попита сега нов ли се купува за повече от 80 хиляди лв., на което кметът уточни, че разходите ще бъдат от приходите за делегирани от държавата дейности, каквито са в дейностите в домове за стари хора. Емил Кривошиев репликира, че е ясно от къде се вземат парите и попита 41 хиляди лева, една трета от цялата сума, за фитнес на открито – това ли е най-важното. Съветник Кривошиев възрази срещу практиката в работата на кмета първо да се правят разходи, а след това да се иска решение на Общинския съвет. Той посочи, че в двора на дома вече е изградена площадка за съоръженията и допълни – говорихме за взаимно уважение, а разходите вече са направени.

Мнение, в защита на предложението, изрази инж. Николай Николов. Той посочи, че капацитетът на Дома е 130 души, като в момента са 100 човека, което оправдава  необходимостта от професионална перална, уреди и съоръжения за рехабилитация и раздвижване, като уточни, че предвидените са специализирани с възможност да се използват и от хора в инвалидни колички.

Предложението на кмета Владимир Георгиев да бъдат утвърдени капиталови разходи в размер на 132 900 лв. за Доспевската къща съвсем нажежи обстановката.  В посочената сума влизат 55 500 за изграждане на дървен навес за работилница на открито в двора на Доспевската къща, 22 000 лв. за изграждане на открита сцена в двора на къщата и още  55 400 лв. за вертикална планировка на двора.

В тази връзка, Емил Кривошиев отново настоя предложенията за капиталови разходи да бъдат внасяни окомплектовани с количествено-стойностни сметки, за да могат съветниците обективно да преценяват необходимите разходи.

Обяснението на кмета, че тези разходи са особено необходими, за да може Самоков да си защити името на възрожденски град и на туристически център бе репликирано от инж. Петър Георгиев. В Самоков има много рушащи се възрожденски къщи (давайки за пример съседната на Кокошковата къща, къщата на Легето и др.), каза съветник Георгиев, така че ако няма цялостна визия как да изглежда градът и не се предприемат действия за тяхната  поддръжка и ремонт трудно ще си защити името на възрожденски град. Имам чувството, че се търси къде да се хвърлят тези пари и кои са фирмите, на които да се дадат 200-300 хиляди лева. Това е основният въпрос, категоричен бе в заключението си съветник Петър Георгиев.

В крайна сметка обаче, както всеки път, всички предложения по докладните на кмета бяха приети и разходите утвърдени от избраниците ни.