СамокоВест

Исторически музей-Самоков представя Каталог посветен на художника Слави Генев

Споделете ни в

На 27.04.2024 г. (събота) от 14.00 часа в посетителския център на Исторически музей – Самоков, ще бъде представен поредния каталог от поредицата „Галерия самоковски художници“, посветен на 130 години от рождението на Слави Генев.

Автори на изданието са Любомир Николов – уредник в Историческия музей и Радослав Генев – художник и внук на Слави Генев. Каталогът съдържа текстове на проф. Аксиния Джурова, на Преслав Кършовски и на проф. Васил Стоилов. Поместени са снимки от живота на художника. Около 60 репродукции представят творчеството на Слави Генев.

Художникът Слави Генев е едно от големите имена в българската живопис. Макар и не роден в Самоков, той е свързан с града на зографите със сърцето си, с творчеството си, с потомците си. Каталогът е събрал светлината, ведрината, пъстротата, червените покриви на къщите, сините небеса, бистрите потоци на планинския град, които художникът пренесе във вечността с творбите си. За картините му Стефан Митов пише: „Оживяват и освежават този малък и романтичен град – някога столица на българската живопис – най-пълно, най-истински, автентично и вярно“.

Каталогът може да бъде закупен от книжарницата на музея или галерията в Самоков!

Предстои представянето и на каталога, посветен на художника Зафир Йончев.