СамокоВест

Над 500 ученици от Самоков се включиха в акция по залесяване в Седмицата на гората

Споделете ни в

Над 500 ученици от училищата в Самоков се включиха в кампанията на Общинско лесничейство по залесяване на парк Ридо, посветена на Седмицата на гората.

Лесничейството бе закупило 1500 фиданки и бе подготвило „терасите” за засаждането им. Мястото, на което се проведе акцията е така нареченото „сухо петно”. Дърветата, които са били там, са нападнати от корояд и са изсечени, за да се предпазят останалите. Затова при тази залесителна кампания бяха закупени фиданки на черен бор, каквито са били премахнатите болни дървета. На оголения терен служителите на лесничейството показваха на децата как се подготвят и засаждат фиданките.

Кампанията стана традиционна и се провежда всяка година, като все повече ученици с техните учители се включват в нея. Тя има по-скоро образователна цел, както и да възпита у децата отговорно отношение към природата и опазване на околната среда. Децата бяха много повече от очакваното и всички искрено се забавляваха сред природата, като разбира се подходиха и много отговорно към залесяването.

От Общинско лесничейство благодарят за активното участие на учениците и учителите от ОУ„ Митрополит Авксентий Велешки”, ОУ „Кирил и Методий”, ОУ „Христо Максимов”, ОбУ „Неофит Рилски”, СУ „Отец Паисий“, ПГ “Туризъм” и Гимназия „Константин  Фотинов”. 

През следващата година ще продължи залесяването на „сухите петна” в този участък там, където гората не е започнала да се възстановява.