СамокоВест

Честваме Международния ден на доброволеца. Почит към всички добротворци от Самоковска община. Много са!

Споделете ни в

Денят на доброволеца е обявен от ООН през 1985 г. Оттогава всяка година на 5 декември световната общественост отдава признание на хората, които с безвъзмездния си труд спомагат за развитието на обществото и на своята общност, подкрепяйки всички хора, които имат нужда от помощ и съчувствие в тежък за тях момент.

За червенокръсткото движение доброволците са най-ценния капитал, защото чрез тях става практическото осъществяване на всички доброволчески намерения при спазване на основните червенокръстки принципи.

Доброволчеството е строго индивидуална дейност. То е повик на душата – може да се прояви в много и най-различни сфери, според разбиранията и желанието на доброволеца и каузите, които е решил да подкрепи. От кръводаряване, до природозащитна дейност, през всякакви форми на помощ на нуждаещи се, помощ при бедствия и аварии, подкрепа за хора в неравностойно положение и т.н.

Наред с доброволците към Планинска спасителна служба и към БЧК, в последните години в Самоков активно развиват доброволческа дейност редица обединения и организации. Десетки млади хора се включват в инициативите на „Бъди човек“, „Ти си доброто“, „Сили имам да се боря“, в множество групи за подкрепа на хора със здравословни проблеми, останали без дом, нуждаещи се от храна и грижа.

Изразяваме своята почит и благодарност към всички тях, че ги има. Че правят света все по-добър и все по-красив.

Честит празник!