СамокоВест

Акад. Николай Денков: България и ЕК работят заедно за засилване на мерките за борба с изпирането на пари и за гарантиране на прилагането на санкциите срещу Русия

Споделете ни в

Приключването на преговорите по пакета на ЕС за борба с изпирането на пари е приоритет за България и страната ни работи активно с Европейската комисия по темата. Това стана ясно след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес. В разговора участваха също министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев. На срещата бяха обсъдени редица теми — прилагането на санкциите срещу Русия, членството на България в Шенген и финансирането на прехода към зелена енергия.

„Работим в партньорство с Комисията, така че да бъдем още по-полезни по отношение на избягването на финансови злоупотреби“, изтъкна премиерът акад. Денков пред журналисти след края на срещата. Министър-председателят добави, че България участва активно в общоевропейските усилия, така че да бъдат избегнати всякакви възможности за нарушаване на санкциите.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че е налице активизация на вноса и на износа на стоки с двойна употреба, които минават през българо-турската граница, а крайна дестинация е Русия.

„По този въпрос сме започнали активна работа с ЕК – да идентифицираме компаниите, да идентифицираме каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на ГКПП Капитан Андреево, една от най-натоварените сухопътни граници в света“, заяви министър Василев.

Заедно с комисар Макгинес утре двамата ще посетят граничния пункт и европейският комисар лично ще види как се извършват митническите проверки. Министър Василев припомни още, че са налице различни инициативи за усилване на границата, включително чрез отваряне на втори пункт, в допълнение към съществуващия, за чието проектиране има предвидени средства в бюджета за догодина.

Сред другите обсъдени теми в хода на срещата бяха задълбочаването на капиталовите пазари в ЕС и развитието на сектора на финансовите услуги в България, включително сектора на финансовите технологии.