СамокоВест

Баскетболният Рилски нанесе първия удар в серията срещу Спартак Плевен

Споделете ни в

Рилски спортист спечели първия мач от полуфиналната си серия в Националната баскетболна лига срещу Спартак Плевен. Тимът на Любомир Киров, като домакин в зала „Арена“-Самоков, надви своя съперник с 95:84 (21:23, 25:25, 31:18, 18:18), за да поведе с 1-0 в битката помежду им. Играе се до три победи от пет възможни двубоя.

Двата състава се хвърлиха в сериозна битка още в началните минути, като домакините поведоха с 5 точки в средата на първата четвърт при 11:6. Плевенчани обаче наваксаха и имаха преднина от 23:21 в края на периода. Последва равностойна втора част, в по-голяма част от която Спартак имаше малък аванс и на почивката резултатът бе 48:46 в полза на гостите.

След паузата Рилски спортист пое инициативата и не изпусна водачеството през третите 10 минути, а разликата за първи път премина 10 точки. Три минути преди края на периода домакините дръпнаха с 68:56 след кош на Алън Арнет, а преди последната четвърт водеха със 77:66. И в заключителните 10 минути самоковци останаха водещи в резултата.

Баскетболистите на Рилски спортист имаха превъзходство в борбата под коша, а тези на Спартак направиха повече грешки и пропуснаха повече наказателни удари.

Чавдар Костов бе най-резултатен за домакините с 18 точки и 2 борби. Деян Карамфилов допринесе за победата с 15 точки, 2 борби и 4 асистенции, а по 11 точки реализираха Майкълин Скот и Джоузеф Лоусън. Александър Янев не взе участие в двубоя.

За Спартак Плевен Николай Стоянов завърши с 19 точки и 3 борби, Цветомир Чернокожев се отчете с 15 точки и 4 борби, а Родни Първис добави 13 точки и 3 борби. Талиб Занна не бе в състава на гостите, а в игра не влезе Станимир Маринов.

Втората среща предстои на 9 май отново в „Арена Самоков“, а третият и евентуално четвъртият мач ще се състоят в зала „Балканстрой“ в Плевен на 12 и 14 май. При необходимост от пети двубой, той ще се играе в Самоков на 17 май.