СамокоВест

Пореден инцидент на пешеходна пътека в Самоков. А какъв е рискът за пресичащите ул.“Преспа“, където регулация на движението липсва?

Споделете ни в

Около 17:40 часа на 4 декември е постъпил сигнал за пътен инцидент на пешеходна пътека на кръстовището на улиците „ Търговска “ и „ Ген. Скобелев “ в Самоков. На място незабавно били изпратени полицейски служители. По първоначални данни, служителите установили, че лек автомобил не е пропуснал и е ударил движещи се по пешеходната пътека двама мъже. Пострадалите са транспортирани в болница. Единият е със счупен крак, а другият – с натъртване на ръката.

Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Зачестилите случаи на блъснати от автомобили на пешеходни пътеки в Самоков отново поставя на дневен ред въпроса: След като пешеходците не са защитени на определените за пременаване места, какво остава за пресичащите улица „Преспа“ в кв. Самоково, по протежение на която определено може да се каже, че пътна маркировка липсва. След светофарите на кръстовището при болницата до завоя към новия мост пресичането на улицата е на принципа „ кой както може и кой, както свари“. Многократно сме поставяли проблема пред кметската управа в общината. А той е огромен! На първо място улицата е изключително натоварена, особено след изграждането на моста над река Искър при бившето предприятие „Самоковска комуна“. Улицата ежедневно се пресича няколко пъти от всички деца, живеещи в кв. „Самоково“, тъй като училищата са от другата страна на реката. Преди да бъде разкопана за полагане на новия водопровед, поне на най-рисковия участък (срещу Червения мост) бяха изградени неравности, така наречените „легнали полицаи“. След полагането на водопровода ограничителят на скоростта не беше възстановен. При пътен инцидент с пешеходец, поради липса на регулация, фактически и никой няма да носи отговорност.

Преди години от Общинска администрация обявиха, че е готов и одобрен Генералният план за организацията на движението. Според него, „Един съществен аспект от нея е поставянето на т.нар „легнали полицаи. Неравностите по платното за движение, които целят намаляване на скоростта се предвижда да бъдат поставени при всички училища и детски градини, чийто входове са на натоварени откъм автомобили улици, както и на невралгични участъци, където се развива висока скорост. Предвижда се „легнали полицаи” да се поставят на пешеходната пътека на бул. „Искър” срещу механа „При Соте”, на ул. „Христо Ботев” при кръстовището й с ул. „Смирненски”, на ул. „Преспа” срещу магазин ЦБА, две на ул. „Отец Паисий” на кръстовищата с „Македония” и „Иван Йончев” – срещу Гимназията по туризъм и на ул. „Ястребец” – срещу Техникума, както и по селата – в началото на село Доспей, пред кметството в с. Продановци и в центъра на с. Говедарци.“

Това явно не се случва.

Затова отново сигнализираме местната власт, този път в лицето на новия кмет Ангел Джоргов, да се предприемат реални действия за адекватно регулиране на движението по улица „Преспа“ преди да е станал пътен инцидент с необратими последици. Нека на първо място сред приоритетите му да бъде грижата за безопасността на децата на пътя!