СамокоВест

Според Здравната инспекция, стомашно-чревните разстройства не са от питейната вода

Споделете ни в

От Регионалната здравна инспекция твърдят, че бумът от стомашно-чревни разстройства в община Самоков не се дължи на питейната вода.

Всеки месец по предварително определен график на територията на община Самоков се извършва химико-физичен и микробиологичен анализ на питейната вода. До този момент не са констатирани отклонения от стандартите, определени с Наредба №9. Не се налага допълнително обеззаразяване на водата, след като всички показатели са в норма, заявяват от РЗИ.

Отново според Инспекцията, става въпрос за вирусно заболяване. Най-често срещани през горещите летни дни са ротавирусите, ентеровирусите, както и аденовирусите. Профилактиката изисква да се спазва добра лична и битова хигиена. Ръцете да се мият редовно преди хранене. Може да се почистват с концентрирани спиртни разтвори. Те унищожават ентеровирусите за минути. Хранителните продукти също трябва да се измиват прецизно и да се съхраняват по подходящ начин.

Ширещото се твърдение, че във водохващането е намерен труп на мъртво куче, според заключението от проверката на РЗИ, явно е слух.