СамокоВест

Цената на дървесината скача с над 10% при електронните търгове

Споделете ни в

Средно 10-12% по-висока цена постигат държавните горски стопанства като продават дървесина чрез системата за електронни търгове. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов след проверка как работи системата за е-продажба на дървесина, разработена от „Информационно обслужване“ АД. Платформата се ползва в Югозападното държавно предприятие при Министерството на земеделието и храните, към което е и ДГС-Самоков.
Четири месеца след официалния старт на платформата, са проведени над 40 търга със стотици участници, информират от пресцентъра на министерството. По думите на заместник-министър Валери Борисов, чрез въвеждането на електронната платформата е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове.
„Това, от една страна, ще осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга, ще спести време и средства на кандидатите за купувачи“, коментира още зам. министърът.
До този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете, което е гаранция за добрата работа на платформата.
Преди въвеждането на електронни наддавания е имало случаи, когато дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения. Това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците.
Успехът на платформата в Югозападното държавно предприятие е предизвикал интерес към системата и в други структури. До края на 2016 г. платформата ще заработи в Южно Централното и Северозападното държавно предприятие и ще обхване две трети от територията на горските стопанства в страната.