СамокоВест

Симеон Сакскобургготски и сестра му осъдиха България за 3,2 млн. лева обезщетение за мораториума върху горите

Споделете ни в

На 2 май, вторник, Европейският съд по правата на човека постанови решение по делото водено срещу България от семейството на Симеон Сакскобургготски. Делото е срещу наложените с мораториум на Народното събрание от 2009 г. ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост. През септември 2021 г. ЕСПЧ определи действията на българските власти като повод за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите.

България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост и правото на справедлив съдебен процес. Съдът в Страсбург посочва, че българската гора не се опазва с парламентарен мораториум, а предприетите срещу Сакскобургготски и сестра му мерки са били извънредни.

Във вторник съдът в Страсбург единодушно присъди на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разходи и разноски. Обезщетението обаче ще зависи от изхода на съдебното дело относно собствеността на 16 хиляди декара гори в Рила, разглеждано от българския съд. Както е известно, преди повече от 10 години делото бе заведено пред Софийски окръжен съд по искане на българската държава. Спорът може да бъде решен на три инстанции, а все още няма решение на първа инстанция.