СамокоВест

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза губят на първа инстанция 16 хил. дка. гори в Рила. Софийският окръжен съд реши, че са собственост на държавата

Споделете ни в

Софийският окръжен съд е признал, като първа инстанция, България за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди години на бившия премиер Симеон Сакскобургготски по време на неговото правителство. Съобщението бе разпространено от Министерство на земеделието, което е страна в процеса от името на държавата. Решението не е окончателно.

„Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имота. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка. Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска реституция“, пишат от МЗХ.

Припомняме, че както писахме, на 2 май 2023 година Европейският съд по правата на човека постанови решение по делото водено срещу България от семейството на Симеон Сакскобургготски. Делото бе срещу наложените с мораториум на Народното събрание от 2009 г. ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост. През септември 2021 г. ЕСПЧ определи действията на българските власти като повод за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите. България бе намерена за виновна за нарушение на правото на собственост и правото на справедлив съдебен процес. Съдът в Страсбург тогава посочи, че българската гора не се опазва с парламентарен мораториум, а предприетите срещу Сакскобургготски и сестра му мерки са били извънредни и единодушно присъди на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разходи и разноски.

От МЗХ твърдят, че ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека