СамокоВест

В УМБАЛ „Света Анна“ – София е лицензирана първата болнична вертолетна площадка в столицата

Споделете ни в

Снимка: Интернет

Първата в София болнична хеликоптерна площадка е в УМБАЛ „Св. Анна“. Изградената преди години инфраструктура на лечебното заведение получи официални документи за регистрация от министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Министър Гвоздейков  връчи документите на изпълнителния директор на болницата д-р Славчо Близнаков.

Площадката е първата в столицата, която е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство за регистрация на болнични вертолетни летища. Тя ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

Болница „Света Анна“ е изградила място за кацане на хеликоптери още преди години, но  сега площадката е част от една цялостна национална система за оказване на спешна помощ по въздух. „Едно е да си изолиран, друго е да си част от тази система, което е огромен напредък в спешната помощ“, посочи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков, цитиран от БТА. Той припомни, че в годините назад е имало около десет спешни случая, в които площадката е била използвана.

Министърът на транспорта коментира, че при добри климатични условия първият хеликоптер ще дойде в България на 31 януари, прелитайки от Италия до България. По думите му това е потвърдено и от страна на италианската компания „Леонардо“, от която бяха закупени летателните машини.

Първият хеликоптер предстои да бъде регистриран в Регистъра за граждански въздухоплавателни средства в България, да получи своето удостоверение за летателна годност, а операторът – своя лиценз.

До края на юни пък трябва да пристигне вторият хеликоптер, който ще бъде разположен в оперативната база в Долна Митрополия. Третият ще дойде през декември и той ще е на разположение в оперативната база в Сливен.