СамокоВест

Община Самоков, в партньорство с Община Ихтиман, получават средства по Плана за възстановяване и устойчивост за електробуси и зарядни станции

Споделете ни в

15 общини ще инвестират 98.4 млн. лв. в нови автобуси и зарядни станции. Средствата са осигурени по линия на Плана за възстановяване и устойчивост

Средства ще получат всички общини, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници. Това стана известно, след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата „Екологосъобразна мобилност“, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Петнадесет общини ще получат 98.4 млн. лв., които ще имат възможност да инвестират в проекти, свързани с устойчива мобилност, и по-конкретно в електробуси и зарядни станции. Средствата се осигуряват по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Регионалното министерство съобщава, че оценката на подадените предложения по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ е приключена.

Около 28 млн. лв. е собственият принос на местните власти. Всички те са кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници.

Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции. В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат разработени или актуализирани Генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти, вкл. ще бъдат изградени почти 30 км велоалеи.

Изпълнението на проектите ще допринесе за постигане на основните цели на процедурата, които са свързани с подкрепа за устойчивата градска мобилност чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи, създаване на обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, което ще доведе до спестяване на публичен ресурс; реализиране на ефективна свързаност между градските и селските райони.