СамокоВест

Самоковските общинари харизаха на мобилни оператори 2 имота за 10 години. Не стана ясно ще се монтират ли 5G съоръжения

Споделете ни в

Самоковските общински съветници буквално

харизаха два имота

на водещите мобилни оператори за 10 години.

По докладни на кмета Владимир Георгиев, избраниците ни му дадоха благословията си да сключи договори за отдаване под наем на два  атрактивни общински парцела без търг или конкурс. Съгласно решенията им, на  „Теленор България” ЕАД се отдава парцел с площ 500 кв.м., находящ се в м. „Чамкория”, землището на к.к. Боровец, актуван като частна общинска собственост, при месечна наемна цена 200 лв. „А1 България“ ЕАД пък бе даруван с имот от 652 кв.м., находящ се в м. „Коричето”, землището на с. Клисура, срещу нищожните 100 лв. годишно.

В същото време, съгласно проучване на пазара от средата на 2019 г., A1 имa нaй-гoлям пaзapeн дял нa бaзa бpoй aбoнaти c 39,4% пpeд Teлeнop c 32,9%, а пo пpиxoди двaтa oпepaтopa ca c paзмeнeни пoзиции, ĸaтo лидep e Teлeнop c 38,9% пpeд A1 c 34%.

Според мнението на кмета Георгиев, изразено на заседанието на Общинския съвет, гласуването е формално, защото отношенията с мобилните оператори са уредени на държавно ниво.  

Логично възниква въпроса –  от какъв зор тогава се иска решение на Общински съвет- Самоков? Погледнато от позицията на този въпрос,

становището на кмета е повече от несъстоятелно,

но пред съветниците хвана дикиш. Със завидно мнозинство, общинарите му дадоха картбланш да сключи договорите и да отдаде имотите при крайно неизгодни за общината условия.

Относно предназначението им, в решенията са посочва, че се предоставят „за монтирането на телекомуникационни съоръжения и оборудване за развитие на мобилната мрежа и осигуряване на стабилна и ефективна връзка“. В процеса на вземане на решенията, не стана ясно ще се монтират ли съоръжения за 5G мрежа. Кметът Георгиев заяви, че той няма яснота по въпроса.

Оставяме без коментар всички „за“ и „против“ 5G мрежите. Едно обаче е безспорно –

грубо са погазени правата на  гражданите

на община Самоков. Не само от гледна точка на постъпленията в общинската хазна, но и правата им да получават вярна и пълна информация от институциите по въпроси, които представляват за тях законен интерес. С така взетите решения, Общински съвет-Самоков пренебрегна не само нормите на закона, но и на морала.

Предвид огромния обществен интерес, призоваваме управниците ни в най-кратък срок да проучат и дадат отговор на въпроса –

какви точно съоръжения ще се монтират

в така харизаните от тях общински имоти?