СамокоВест

Реални шансове за парламента имат ДСБ, НФСБ, ДБГ, РЗС и НДСВ с Касим Дал според проучване на НЦИОМ

Споделете ни в

Има известно покачване на готовността да се гласува – около 55% активност и малко по-висока. Изразително намалява делът на колебаещите се българи кого да изберат и за кого да гласуват. Това съобщи Лидия Йорданова – шеф на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) в интервю за предаването на БНР „Нещо повече”. В последното проучване на общественото мнение намират отражение и скандалите с подслушването.

След известен спад на готовността да се гласува, очаквам около 55 процента активност и малко по-висока. Регистрирахме и намалено колебание на избирателя за кого да гласува. Налице е свръхмобилизация на твърдото партийно ядро на БСП. Що се отнася до ГЕРБ – сега протича процес също на много сериозна мобилизация. Това е ориентир, че може да се очаква добро представяне на партия ГЕРБ.

Последните данни на центъра показват и свръхконкуренция на малки партии. Според него наред с ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака още пет партии имат реални шансове да попаднат в бъдещия парламент. Това са ДСБ, НФСБ, ДБГ, РЗС и НДСВ с Касим Дал.