СамокоВест

Иван Костов: Върховенството на закона ще оправи страната

Споделете ни в

 

Dnes.bg: Интервю с лидера на ДСБ Иван Костов

Г-н Костов, остават броени дни до изборите, срещате ли подкрепа на хората по време на срещите си с тях?

Срещаме подкрепа и кампанията ни върви възходящо и ако имаше примерно още една седмица, щеше да е още по-добре и щяхме да видим как изчезват едни алтернативи.

Социолозите засега не са категорични, че ще влезете в следващия парламент, а по-скоро сте на ръба за минаване на бариерата от 4 процента, ще се преборите ли?

Да, да, със сигурност.

С колко депутати се виждате в парламента?

Ето това не мога да кажа, защото първо зависи от избирателната активност, колко гласове ще се пръснат и тази сметка никой не може да я направи точно и даже приблизително. Зависи от много обстоятелства.

Политолозите смятат, че от скандалите с подслушванията печели ДСБ и други малки партии, защото разочарованите симпатизанти на ГЕРБ ще гласуват за тях, смятате ли, че това е така?

Не. Това, което виждаме ние, е, че тези неща ни помагат да убедим собствените ни избиратели, но не ни водят избиратели на ГЕРБ, те по-скоро ще се въздържат, защото получават такива послания. Какви са посланията сега – наесен ще има други избори, програмен кабинет е лошо, ние трябва да управляваме, а доверието в тяхното управление е 4 на сто. Те самите не си вярват. Изобщо посланията са силно деструктивни, те нямат положителна кампания. Атаки срещу ДСБ, безобразничене, плюене насам-натам като опит да се спасят от плюенето, което пада върху тях, т.е. от опитите на останалите политически партии да правят кампании от разкритията, които излизат, защото и такива неща има. Таке че на практика това не е кампания. Защото ако имаше кампания, Бойко Борисов щеше да каже: „викам на дебат ето тези, тези и тези и сядам с тях и да видите, че аз знам по-добре решенията за страната, направил съм си изводи от февруари, когато не успях да реша проблемите, сега ще ви кажа какви са решенията“. Но пред кого ще го направи и какъв дебат ще спечели с когото и да е. Съвсем очевидно с мен не може.

Това на слабост на програмата на ГЕРБ ли се дължи?

Те нямат програма, а само едни насоки, с които казват как ще изхарчат европейските пари, а то дали са те или друг, все ще ги изхарчи по същия начин, това не е политическа програма. Освен това те не признават, че България е в криза, как ще изведеш България, ако не казваш, че в страната има криза, че се изразява в това и това, че се дължи на това и това, къде го има в тяхната програма – няма го.

Програмата на ДСБ отдавна е написана, кои са основните акценти в нея?

Тази седмица ние разясняваме последната стъпка. Първо, ние сме много доволни, че трите стъпки – доходи, работа и сигурност, се превръщат постепенно в лайтмотив на кампанията на всички останали. Така или иначе взеха да повтарят, защото истината е, че 46 политически партии в България не могат да сътворят програми. От тях 95 на сто не могат, могат тук-там, една, две партии, три максимум, да имат потенциал на направят програми. Заради това ние се радваме, че това, което ние подехме, стана лайтмотив на кампанията на останалите, че го повтарят, че тук-там някой разбира и прочита и по-надуло, където са мерките. Последната стъпка за сигурност е от решаващо значите, тя е най-важна. Има три елемента. Единият е несигурността на хората в здравеопазването, в образованието, в пенсиите, в грижите, социалното подпомагане, затворените в гета хора, това е едната група, която причинява демографската катастрофа в страната. Втората е рекетът на организираната престъпност и на полицията, на държавната власт върху бизнеса, който трябва да бъде преустановен веднага, защото има насилие над бизнеса, има отнемане на бизнеси, има какви ли не грозни неща, има ограбване през цени, налагане на условия, които фалират бизнеса, има логика – да се махат тия малките, ние ще се оправим с другите, която е абсолютно вредна. Накрая  е нужно върховенство на закона. У нас няма върховенство на закона и заради това няма инвестиции, а щом има издевателство на мутрите и на МВР, няма да дойде чуждестранен инвеститор в България и няма кой да прави бизнес, няма доверие в средата, колкото и ниски данъци да им се слагат, като видят как Върховният административен съд връща отнетия лиценз на „Лукойл“ за това, че е абсолютно неизправен по отношение на изискванията от закона, и какво си казват – в тая държава няма законност, няма правила. Кой да дойде тук и как да убедим и българите да се занимават с бизнес, да произвеждат нещо, като виждат каква ни е средата. Така че това ни е акцентът и най-вече анализът, защото считаме, че върху липсата на сигурност се гради пропадането на хората, несигуронст и страх унищожават икономиката и благоденствието.

С какви конкретни мерки може да върнете върховенството на закона и да се преборите с монополистите?

Ние предлагаме цяла група политики. Радикална и дълбока реформа трябва да има в съдебната власт. Така и не завърши тази реформа, правят се стъпки в грешни посоки и те заплитат все повече и повече тази власт в собствените й слабости и в пороците, в които затъва. Видяхме срамен ВСС, недостойни прояви, какво ли не видяхме. Някакви тефтерчета, как се назначават хора. Изобщо ние сме свидетели на една разпадаща се държавност, а тя няма да се възстанови без промяна в Конституцията. Ето го гласа на протестите, който забравиха всички, трябва да се махнат дефектите на тази демокрация, а един от най-тежките дефекти е зле направеното правораздаване, да няма респект от съда, да няма респект от прокурора, защото той е този, който гарантира спазването на закона, той може да се намеси навсякъде, където се погазват законите в страната.

Протестите бяха не само заради монополистите, но и заради ниските доходи, какво ще направите за изход от ситуацията?

Това беше първата стъпка и се радваме, че това беше чуто от всички, продължихме нашата стара атака срещу монополите, тя е от 4 години насам. Основната причина за лошата икономическа конюнктура е свиването на пазара, а той намалява заради злоупотребите на монополистите, защото излизат от него монополни печалби и ги изнасят в чужбина. Това е негативната последица. След това пазарът се намалява заради контрабандата, която е покровителствана от най- високо място, примерно от гранична полиция, от митници, защото не можеш да внасяш гигантски количества цигари и никой да не знае в МВР, че това става, това се прави заради някой, който се облагодетелства от това.

Кого имате предвид, хора от властта?

Всички знаят, че хора от МВР са част и покровителстват контрабандата особено на цигари, на наркотици, на китайско карго. Знаят се цените, знае се кои са на върха, но трябва прокуратурата да стигне до тях и трябва преди това да е сигурно, че няма да си купят съдиите.

Прокуратурата трябва да стигне до тях, но вярвате ли на обвинението след разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и освободения заради това градски прокурор на София Николай Кокинов?

Не, не, не. Много съществено е това. Аз съвсем скоро занесох сигнал на Кокинов и сега не знам какво става с него, дали не е злоупотребено и с него.

Подозирате ли, че е ?

Откъде да знам. Но ето, дори аз, опитен политик, съм се оставил практически да бъда подведен, да бъда накаран да върша нещо, което сега не знам дали ще има последици или не.

За какво Ви питат хората по време на срещите с тях?

За всичко, което говорим ние в програмата си. За доходи, работа и сигурност. Това са най-силно разтърсващите неща, това е животът им, болките им, страданията им. Целият им интерес е фокусиран върху тези три думи. Аз много години правя кампания, тази за първи път е много добре фокусирана върху хората, няма част от нея, която те да не посрещат с интерес и да не са съпричастни. За подслушванията има максимум един въпрос и обикновено изразяват негодувание и възмущение, но не питат. Личната им сигурност ги интересува много повече и това е много по-съществено от другото, това което тях ги прави несигурни – примерно малката пенсия, невъзможността да си купиш лекарства, да не можеш да си осигуриш нормален, почтен живот, да не можеш да отидеш на лекар или да знаеш, че ще се държат зле с теб или няма да ти помогнат. Или хората от малцинствата, които са затворени в гетата. Това е страшното в момента, това е кошмарът, отколкото някакви подслушвания.

Споменахте ромите, които за затворени в гета, но като че ли те самите не искат да се интегрират…

Има прекрасни роми, има излезли оттам, добре справящи се, осигурили си добър живот, цели общности, които са намерили продължение за себе си, живеят прилично и нормално и този пример трябва да е заразителен за тях.

Но тази група като че ли е доста малка на фона на останалите, които разчитат основно на помощи, за да живеят…

И това не е вярно. Те са като нашето общество, но в по-бедната му част и там има образовани и справящит се. Това, което малко се знае, е, че от 2001 г. много роми завършват висши училища, хора, които работят в областните администрации, хора, които са заели високоплатени места, адвокати. Хубави неща са се случили в България. Но това, което те искат за своите си хора, е същото, което искаме и ние.

Как ще помогнете на успелите да изведат останалите от гетата?

Социалното подпомагане трябва да преживее дълбока промяна и да има подпомагане срещу социална отговорност, ангажименти. Не може поколение да се отглежда със социални помощи. Трябва да има истинска подкрепа за хората с големи семейства. Примерно една жена осиновила 4 деца, държавата се е отвъртвала от тях, тя трябва да получи същите пари, които държавата дава за тези деца, ако ги гледа в специални домове, защото тя ще ги приюти вкъщи. Както е в развитите страни. Взимаш дете да го отгледаш и с него върви силната държавна подкрепа. Но никой не насърчава сега хората. Ето на теб помощите, отивай в кръчмата, а детето в сиропиталището,  майката се чуди как да отгледа останалите, това е моделът. И като им казват на ромите това и това става за работа, отказват. Не могат да отказват и не бива, трябва да има дисциплина.

Какво правителство ще подкрепите, ще застанете ли зад ГЕРБ, ако отново е на власт?

Ще застанем зад правителство, което има силни антикризисни политики, а те са тези, които сме посочили, и има компетентност и решителност да ги приложи. Никакви щуротии за АЕЦ „Белене“, национализации, златодобив не могат да са сериозни. Никакво решение не може да се очаква от хора, които в момента възпрепятстват правосъдието. Има хора, с които не може да се прави правителство. За БСП е ясна историята. Те щели да се откажат от програмата си, питам се тогава защо правят кампания с тази програма, не лъжат ли така избирателите. А иначе персонално Бойко Борисов не може да получи подкрепа от нас за премиер. Той вече има много страшни проблеми.  Цветан Цветанов пък го призовахме да даде път на правосъдието, ако е политик, защото не може да поставя между себе си и съда имунитета си на кандидат за депутат. Така направиха Галеви и Алексей Петров, те се криха с такива предизборни роли.

One thought on “Иван Костов: Върховенството на закона ще оправи страната

  1. Петър Берон, Стефан Софиянски, Христо Бисеров, Надежда Михайлова, Йордан Цонев, Пламен Юруков, Мартин Димитров. Г-н Костов и Вие сте като тях..
    На входа на гробището до стадиона пише „И ние бяхме като вас“.
    /Славчо Тасев/

Comments are closed.