СамокоВест

“Ди Цайт“: Борисов изгори мостовете към потенциалните коалиционни партньори

Споделете ни в

 

Българският “Уотъргейт“ засенчи кампанията. Бившият премиер Бойко Борисов иска да се върне на власт, но неговата партия е замесена в гигантски скандал с подслушвания“. Това се казва в статия на „Ди Цайт“, посветена на предстоящите в неделя избори в „най-бедната страна от ЕС“. “Бойко Борисов можеше да бъде доволен. Бившият премиер искаше да бъде преизбран и имаше вероятност неговата партия ГЕРБ да спечели преднина на изборите в неделя. Но българският “Уотъргейт“ го изпревари: неговият бивш вътрешен министър Цветан Цветанов систематично е подслушвал политическия елит и представители на бизнеса. Това се твърди не само от политическите опоненти на Борисов, но и главната прокуратура вече вижда убедителни доказателства. Единствено политическият имунитет на Цветанов като кандидат за депутат го защитава от обвиненията за злоупотреба със служебно положение. Борисов се опита да се измъкне в типичния за него стил: “Никой не се интересува…Това само ни отклонява от реалните проблеми“, коментира той. Според проучванията на общественото мнение партията на Борисов ГЕРБ има минимална преднина пред социалистите, но скандалът с шпионажа се разширява с всеки изминал ден и това ще му струва гласове. Дори ГЕРБ да остане най-силната партия, тя едва ли ще има достатъчно депутати, за да състави самостоятелно правителство. Освен това, Борисов разруши мостовете си към потенциалните коалиционни партньори. Ако нито ГЕРБ, нито БСП успеят да формират стабилно правителство, през есента в страната може да има нови избори.Първите сигнали за грандиозната операция с подслушвания станаха обществено достояние през март, а малко по-късно бяха потвърдени от разследваща комисия, създадена от главния прокурор. След това бившият министър на земеделието Мирослав Найденов публично обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушвал всички членове на кабинета. С това признание „Уотъгрейт“ започна да придобива опасни размери за ГЕРБ и неговият харизматичен водач Борисов.

Купуването на гласове също е проблем

Борисов подаде своята оставка след ожесточени сблъсъци между полицията и демонстрантите. Дали това всъщност е израз на политическа чувствителност или на стратегия, за да спаси своята бързо намаляваща популярност, е въпрос, на който в бъдеще ще отговорят историците. „Ако Борисов беше изчакал редовните избори през юли, неговата популярност щеше да спадне и шансът му да бъде преизбран щеше да е нулев“, заяви активистът Берица Аврамов, който от февруари заедно със свои съмишленици участват в палатков лагер край българското Народно събрание. „След като подаде оставката си, Борисов застана в опозиция на самия себе си. Той прехвърли цялата отговорност за недоволството на българите върху строгата фискална политика на бившия си финансов министър Симеон Дянков. Вече свободен от тежестта на своя пост, Борисов говори обратното на това, което е направил“, добавя Аврамов. Данните на социолозите изглежда потвърждават успеха на една подобна тактика, но вече се чувства, че обвиненията за подслушване срещу Цветанов постепенно намаляват шансовете на ГЕРБ.

ОССЕ изпрати мисия за наблюдение

Огромен проблем на изборите в България също така остава на купуване на гласове. Излъчените неотдавна от българските телевизии репортажи показват, че вече е започнала търговията с гласове за предстоящите избори. В страната работи наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Поради политическата ситуация тя беше разширена значително в сравнение с предишните мисии: около 240 наблюдатели на ОССЕ сега трябва да следят за честността на вота.