СамокоВест

Питане: Кой е виновен за снего(не)почистването?

Споделете ни в

До г-н Владимир Георгиев Кмет на Община Самоков
П И Т А Н Е
от Алтернативния общински съвет
Лице за контакт: Йорданка Крумова Иванова адрес: кв. „Самоково”, бл. 32, вх. А, ап. 10, гр. Самоков
ОТНОСНО: Провала в снегопочистването на територията на Община Самоков
Г-н Георгиев,
Необичайните по продължителност снеговалежи през последните дни поставиха на сериозно изпитание способността на общинската администрация в Самоков да се справя с извънредни ситуации, и тя … се провали. Въпреки предупрежденията на синоптиците, въпреки прехвалената фирма БКС, не е ясно, защо самоковци бяха принудени няколко дни да газят и боксуват в сякаш нарочно непочистените улици. Впечатляващо е обяснението на неформалният директор на БКС вездесъщият Емил Кривошиев, който оправдавайки се по инстинкт, след като години е снегопочиствал Самоков, направи едно невероятно откритие, забележете, улиците са тесни и има паркирани коли на платното, затова машините не могат да влизат и да чистят снега. Следователно, след такова обяснение, ако искаме да ни бъдат почиствани улиците, ще трябва да ги разширим. За разширението, не бива да се притесняваме, защото Емил Кривошиев е насреща, той ще го изпълни, разбира се. Все пак да не забравяме, че той между другото е общински съветник и председател на комисията по устройство на територията и екология. Та място за тревога няма, има кой да мисли вместо нас и да решава вместо нас, оставени са ни само две простички задължения: да плащаме и да не задаваме неудобни въпроси.
Но преди да ни постигне гореочертаващата се перспектива, ние питаме:
Защо, Вие, г-н Георгиев, не се явихте пред самоковци за да обясните лично причините за провала на снегопочистването, а трябваше да ни се поднасят нелепите обяснения на г-н Кривошиев?
Вие, г-н Кмет, като възложител по договора, какъв контрол упражнихте и защо допуснахте няколко поредни дни да не се чистят улиците, та снегът да се тъпка от превозните средства, и това да се използва като аргумент за оправдание на недобросъвестния изпълнител – защото, видите ли, не може да изчистим улиците, тъй като снегът е натъпкан?
Г-н Георгиев, защо, при създадената екстремна ситуация и при очевидното несправяне със снегопочистването от страна на БКС, не повикахте помощ от други фирми и общини, а трябваше в продължение на няколко дни да поставяте на изпитание и риск съгражданите ни?
Г-н Кмет, на какво основание фирма БКС си позволява да демонстрира привилегировано отношение при почистването, като с предимство чисти улици и дори само част от тях, само заради това, че там живее кмета, зам. кмет, общински съветник или важен чиновник в Общината или в БКС? Защо, г-н Георгиев, допускате да се дискриминират останалите граждани на Общината?
Г-н Кмет, кажете какви мерки сте предприели за да защити засегнатите интересите на жителите на Общината от неизпълняващия задълженията си контрагент – фирма БКС?
Крайно време е, г-н Георгиев, да излезете от удобното за Вас пиар битуване и дирижираните сценарии и да отговаряте на неудобни въпроси. Ние искаме Вашите отговори, г-н Кмет.
Подписали: Йорданка Крумова Иванова, инж. Николай Илиев Христов, Благовест Борисов Коларов, Бойко Русинов Джакерски, Румяна Атанасова Костадинова, Емил Марков Ценков, инж. Петър Георгиев Чарийски, Анжелино Спасов Димитров, инж. Здравко Ангелов Манчев, Димитър Иванов Стойчев, д-р Константин Георгиев Панев, Йордан Димитров Андреев
11.03.2015 г. гр. Самоков
Питането е депозирано в Общинска администрация Самоков.