СамокоВест

В дните на тъмно – смях и размисъл с „Черна комедия” на Драматичен театър Ловеч

Споделете ни в

cherna komedia teatur lovechВ дните на тъмно, в които живеем в последно време, Драматичен театър Ловеч много сполучливо предлага на самоковската публика пиесата на Питър Шафър „Черна комедия”.
Пиесата е фарс, който се развива в Лондон по време на авария в електрозахранването.
Действието се развива в апартамента на бедния скулптор Бриндсли. Той, заедно с годеницата си Каръл, „присвояват” временно обзавеждането на съседа Харолд, за да впечатлят бащата на Каръл, полковник Мелкет. Целта е полковникът да даде ръката на дъщеря си на младия, интелигентен и привлекателен, ала нервен и несигурен в себе си Бриндсли.
НО токът внезапно изгасва и комедията започва.
Един по един на сцената излизат останалите герои. Първа се появява госпожица Фърнивъл – дама на средна възраст, превзета и префинена. След нея пристига полковник Мелкет. А когато неочаквано се появява и съседът Харолд, настава суматоха за незабелязаното връщане на временно „заетите“ мебели, та Харолд да не заподозре Бриндсли в кражба…
Включва се и бившата любовница на младия скулптор – умната и дяволита Клия. И, както подобава, възрастен милионер, колекционер на произведения на изкуството Георг Бамбергер, който идва, за да види творбите на все още неизвестния скулптор, но се представя като електротехник. Ще видим и щастливеца Шупанзиг – немски емигрант, бузест, възпитан и шумен.
„Черна комедия е най-известната комедия на Питър Шафър, в която основният двигател на хумора е един хитроумен трик. Както пише авторът, пиесата е поставена с „обърнато осветление“ – в редките моменти, в които се запали клечка кибрит, фенерче или запалка, на сцената настава мрак, през останалото време сцената е изцяло осветена.
Контрастът между думите и поведението на героите, когато са на „светло“- очи в очи с другите, и когато са на „тъмно“, и казват това, което мислят наистина, поражда множество комични недоразумения. Те не винаги са с щастлив край, но всяко едно е истински смешно!!!
Пиесата обаче цели и да ни „светне”, за да прозрем лицемерието, суетата и снобизма във взаимоотношенията си. Да преосмислим компромисите със собствените си принципи и с важните неща в живота си. Да се замислим кога изгубихме детето в себе си и да се опитаме да го върнем.
Режисьор на постановката е Кристияна Бояджиева. Участват актьорите Цвятко Стоилов, Ивайло Спасимиров, Силвия Чобанова, Лили Сучева, Петър Стойчев и др.
Пиесата ще бъде представена на 26 март ( четвъртък) от 18 часа в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий“.
Ако искате да се отдадете на смях и размисъл, заповядайте!
БИЛЕТИ може да закупите в читалнята на общинската библиотека (телефон: 0886 18 09 61) , а в деня на представлението на касата в читалището.