СамокоВест

Окончателно: ВАС реши, че постройките в ДЛС „Искър“ са незаконни. Задължи Румен Гайтански-Вълка да ги събори сам

Споделете ни в

Снимка: Интернет

Две от сградите, свързани с бизнесмена Румен Гайтански – Вълка, в Държавното ловно стопанство „Искър“, край едноименния язовир, окончателно са обявени за незаконни и трябва да бъдат съборени от фирмата, която ги е построила. Това постанови Върховният административен съд.

С решението бе потвърдена заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков от юни 2021 г., според която сградите нямат строителни книжа и разрешение за строеж и трябва да бъдат премахнати. Със заповедта се възлага на „Био Майнинг“ и на Държавно ловно стопанство „Искър“ – териториално поделение на „Югозападно държавно предприятие“, да съборят незаконните строежи. Двете сгради са „едноетажна масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня), която е над 1000 кв.м застроена площ и „едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея“.

Срокът бе 60-дневен, но и до момента не е спазен, тъй като замесените страни си прехвърляха топката кой да ги събори. И Горското стопанство, и „Био Майнинг“ обжалваха заповедта на Столична община. В жалбите им се изтъква, че постройките не са нови, освен това строителните работи се извършвали в хипотезата на аварийност.

С настоящото решение Върховните магистрати отменят само задължението към Държавното горско стопанство и го запазват спрямо „Био Майнинг“.  От това произтича, че Гайтански сам трябва да събори постройките.

Румен Гайтански, наричан Вълка, има бизнес, свързан със сметопочистване. Преди години фирмите му бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. През 2020 г. Столичната община подписа нови 5-годишни договори за почистване с фирми, свързани с него.