СамокоВест

Докато Самоков отново е осъден на безводие, съдът отмени поскъпването на водата в Смолян, след като кметът Мелемов заведе иск срещу КЕВР

Споделете ни в

Кметът на Смолян Николай Мелемов спечели делото срещу решението на КЕВР за драстичното поскъпване на водата от началото на миналата година.

Със свое решение от 12 януари Административен съд – София град е отменил решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от края на 2022 г. с което цената на водата в Смолянско поскъпна до 4,62 лв. от началото на миналата година.

Кметът на Смолян обжалва решението на КЕВР от 30 декември 2022 г. Според съда, решението на Комисията е незаконосъобразно и постановено при съществени процесуални нарушения, а изложените от ВиК – Смолян мотиви за увеличение на водата са бланкетно изложени, без да става ясно какво точно налага драстичното поскъпване.

С посоченото решение съдът изцяло приема застъпената теза на кмета и връща преписката на КЕВР за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона. В решението на съда се посочва, че от страна на КЕВР са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които го опорочават и следва да се отмени. С отмененото решение се оказва, че увеличението на цената на водата е незаконосъобразно и в случай, че решението влезе в сила, то ВиК – Смолян следва да върне надвзетите суми на гражданите. Според него не е логично Смолян да плаща толкова висока цена при условие, че 60% от водата е гравитачна и районът е воден.

В тази връзка припомняме активната роля на екс- кмета Владимир Георгиев Самоков да остане вързан за ВиК-София вовеки веков. Както многократно сме писали, именно той бе непреклонният лобист за включването на Общината към Асоциацията по ВиК в Софийска област. Основният мотив на кмета тогава беше, че само така община Самоков може да разчита на значителни инвестиции, които да доведат до цялостно обновяване и модернизация на ВиК системата. Времето обаче напълно опроверга твърденията му. Докато цените на водата в самоковска община растат и всички го усещаме по джоба си, ВиК София област не прави никакви инвестиции за обновяване и модернизация на ВиК системата, за което свидетелстват многобройните аварии, да не кажем ежедневните. Ако се правят някакви инвестиции, те изцяло се финансират от общинската хазна за сметка на нашите данъци. Екипът ни многократно е изразявал позиция, че това е пар екселанс нарушение на финансовата дисциплина – с публични средства да се субсидира търговско дружество. Но това са реалностите! 

Кметът Владимир Георгиев бе и последният прът в колелото за учредяване на самостоятелно общинско ВиК дружество – идея, за която близо две десетилетия отдадено работиха група самоковци, посветили се на добруването на съгражданите си. 

Вдъхновител и двигател на създадения Граждански инициативен комитет по въпросите на ВиК услугите в Община Самоков бе инж. Михаил Янков. Той остави незаличима следа не само в културната памет на Самоков, като ръководител на музикално-певчески състави и радетел за опазване и популяризиране делото на Васил Стоин. (За съжаление, след като напусна този свят, в град Самоков все още не се е явил приемник и продължител на неговото дело.) Със същото човеколюбие и обществена ангажираност инж. Михаил Янков отдаде себе си за каузата дейностите по ВиК в община Самоков изцяло да се поемат от Общинско дружество. Предвид природните дадености, водата до населените места от общината стига по гравитачен път. Това многократно намалява разходите за водоснабдяване и би дало възможност при много по-ниски цени на водата да се правят много повече инвестиции във ВиК системата. Тази възможност обаче окончателно бе изгубена.

С настоящата си публикация, екипът ни призовава публично новия кмет инж. Ангел Джоргов да последва примера на колегата си от Смолян за решаването на един от най-наболелите проблеми на самоковци – цената и качеството на водата на територията на Общината.