СамокоВест

Огнян Минчев: Да извадим нефта от играта и джихадът ще се води с камили

Споделете ни в

ognyan minchevПредпоставките да бъдат изключени няколко робовладелски режима, богати на нефт, от стратегическите баланси на съвременния и утрешния свят са налице. Запитвали ли сте се, защо за половин век глобализация технологиите в областта на информацията, биологията, дори и в оръжейната индустрия се промениха няколко пъти до неузнаваемост, докато в енергетиката статуквото не е мръднало – нефтът си е нефт, газът си е газ? Какви бяха компютрите през 1965 г. – какви са сега?
Но и тогава, и сега петролното лоби е арестувало човечеството в един непроменим механизъм на икономически и геополитически контрол. Колко инвестиции са необходими, за да бъде технологизиран водородният синтез, колко усилия биха поевтинили достатъчно слънчевите технологии, геотермалната енергия и т. н.? Много по-малко от парите, които се харчат за войни, целящи да съхранят статуквото на петролните феодални диктатури – от Риад и Доха до Москва и Каракас. Да не споменаваме огромната власт, с която разполагат петролните интереси в западния свят.
Ако нефтът бъде изваден от играта – джихадът ще трябва да се води при надбягвания с камили, интелигентните и предприемчиви хора в арабския свят ще получат шанса да измъкнат своите общества от робовладелска вкаменелост, бившият Съветски съюз ще се демократизира спокойно и безалтернативно, а енергията ще излезе от статута на основен залог в геополитическите съперничества и често следващите ги войни.
You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.
Написано в профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на СамокоВест