СамокоВест

Властта мълчи за проблемите на паркове Рила, Пирин и Витоша – протестите продължават

Споделете ни в

rilaКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша. До този момент нито една от компетентните институции в лицето на министерствата на земеделието, околната среда и регионалното развитие не реагира на поставените искания.
От Коалицията уточняват, че са изпълнили всички законови действия и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.
Природозащитниците предупреждават в съобщение до медиите, че „има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България“.
След като управляващите останаха безмълвни по повдигнатите проблеми и нехаят за поставените при предишния протест на 11 ноември искания от Коалиция „За да остане природа в България“ свикват национален протест в защита на трите най-ценни парка на България – „Витоша“, „Пирин“ и „Рила“. Протестът ще се проведе следващия четвъртък – 26 ноември.
Еколозащитниците настояват за:
1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.
Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България. Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.