СамокоВест

Очаквайте: Ще променят ли вота изборните машинации в Ярлово?

Споделете ни в

izboriСлед като сайтът ни СамокоВест пръв публикува нарушенията, несъответствията, пропуските и поправките в изборните протоколи на Секционната избирателна комисия в Ярлово, от ОБТ „Български лейбъристи“ сезираха Административен съд –Софийска област. Жалбоподателите оспориха резултатите за избор на кмет на селото и на общински съветници. От ОБТ поискаха обявяване за недействителен на резултата за избор на кмет на кметство в село Ярлово и ръчно броене на бюлетините за избор на общински съветници. След като съдът допусна ръчно броене, вещо лице, назначено от Административен съд – София област, извърши повторно броене на бюлетините за общински съветници от секцията в село Ярлово. Броенето се състоя в присъствието на страните по делото. Проверката установи съществено разминаване между действителните гласове и отразеното в избирателния протокола. Съгласно протокола на СИК, ОБТ „Български лейбъристи“ имат 4 действителни гласа. При преброяването се оказа, че за ОБТ са гласували 51 избиратели. Съдията обаче не е приел заключението на вещото лице и е поискал то да бъде изготвено в графичен вид, като се нанесат резултатите от ръчното броене и се съотнесат към отчетените в протоколите на СИК и ОИК.
Скритите от СИК Ярлово 47 гласа за ОБТ може да променят изборните резултати за общински съветници. По непотвърдена информация има установени и други нарушения в протокола на СИК. Така например, за кандидата за общински съветник от БСП Ивалина Трендафилова са отчетени допълнително 6 преференции, което я извежда с четири гласа пред вече положилия клетва Георги Големинов. Ще се случи ли промяната – предстои да разберем, тъй като делото бе отложено за 25 ноември.
За сега Административен съд –Софийска област потвърди Решение № 201-МИ от 26.10.2015 г. на ОИК Самоков, с което комисията обявява за избран за кмет на село Ярлово Васил Цанев Миленов. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд на Република България.