СамокоВест

Исторически музей-Самоков представя юбилейна изложба на Васил Чакъров-Чак и филм в памет на художника

Споделете ни в

Преди голямата изложба в Националната художествена галерия, в Исторически музей-Самоков отваря врати юбилейна изложба на Васил Чакъров-Чак. Откриването е в петък (12 април 2024 г.) в навечерието на 90-годишния юбилей на художника.

Експозицията включва непоказвани до този момент  платна на твореца. А особено вълнуващи за самоковската публика са картините от цикъла „Самоковски етюди“. Творби, които дълбоко докосват сърцата на съгражданите ни в памет и почит към големия Васил Чакъров. Художникът е удостоен с най-високото признание на самоковската общност – званието Почетен гражданин на Самоков. Той е лауреат и на националната награда за живопис Захарий Зограф – отличия, с които любителите на изкуството отколе са удостоили  именития майстор на четката.

Сред тихия уют на залата на Историческия музей Васил Чакъров отново ще събере хората, които го познаваха и обичаха, ще приобщи и ценители на изкуството от по-младото поколение, ще покани и всеки, застанал пред вратата на Дома – съхраняващ паметта на Самоков от близо век насам.

Защото, както е казал поетът: „Ти на съдбата няма що да робщеш. Ти имаш свой особен дял… Ти сне от небесата пламък Прометеев да го запалиш в хорските сърца и възгорени, да ги възвисиш. И в тях сърца, един през векове, ти ще живейш безсмъртен в смъртний мир.“ (Из поемата  „Cis moll“ на Пенчо Славейков, в която авторът ни напомня, че човекът живее вечно чрез изкуството, което създава, докато е жив.)

Заповядайте на 12 април 2024 г. от 17, 30 часа в Исторически музей- Самоков.