СамокоВест

Община Самоков стана домакин на Националната среща на общинските предприятия и търговски дружества, организирана от НСОРБ-Актив

Споделете ни в

Форумът се провежда в периода 9-10 април в гр. Самоков.

Кметът инж. Ангел Джоргов приветства гостите и благодари за доверието към Община Самоков да бъде домакин на срещата.  Той запозна присъстващите с дейността на общинските предприятия и дружества. Общината има три дружества. Чрез МБАЛ – Самоков се гарантира добро здравеопазване на жителите на община Самоков и съседните общини. „Мальовица” ЕООД е социално насочено, където се осигурява заетост на лица с увреждания. „ВиК Чамкория” е оператор на канализационната система в курорта Боровец. В община Самоков работят шест общински предприятия, Всяко от тях е създадено с цел да организира и извършва дейност, към която се е появила потребност. Общинското лесничейство стопанисва общинските гори. Отговаря за опазването им, генерира приходи, с които се покрива част от инвестиционната програма на общината и има социална функция като осигурява дърва за огрев на социално слаби семейства. С ОП „Строителство, ремонт и озеленяване” Община Самоков обезпечава много от дейностите по текущи ремонти, благоустрояване и поддържане на уличното осветление и зелените площи. Чрез Регионалния център за управление на отпадъците се работи активно за оползотворяване на битовите отпадъци и обезпечава много от  дейности по чистотата. ОП „Маркетинг в туризма и туристическите дейности” стопанисва хотела и Туристическия информационен център. Заедно с ОП „Спортни имоти и прояви”, което менажира зала „Арена Самоков” и спортните имоти, представляват чудесна база за планинска подготовка на спортисти. Създаването на ОП „Детско, ученическо и столово хранене” бе продиктувано от необходимостта Община Самоков да се ангажира и да носи отговорност за храната, която получават децата. Инж. Джоргов подчерта, че в тази насока непрекъснато се следи за отзиви от учебни заведения и родители, за да се подобри услугата.

Общинските предприятия се превърнаха в много важна част от дейността и ангажиментите на Община Самоков. Освен това, чрез тези предприятия се осигурява заетост на над 300 лица и въпреки, че не е най-добрия атестат, към момента Община Самоков е най-големият работодател на територията си.