СамокоВест

Медицински специалисти напускат след побоя и погрома в Спешна помощ-Самоков

Споделете ни в

След побоя над лекар и медицински специалисти в Спешна помощ-Самоков, две фелдшерки и една медицинска сестра са депозирали молби за напускане, съобщи д-р Ивалина Трендафилова, отговорник на филиала в града. Битият лекар е в отпуска по болест. Причината е физическата саморазправа на група роми спрямо дежурния екип в събота.

Поредният инцидент отново поставя на преден план необходимостта от сигурност и защита за работещите в спешните центрове. В противен случай спешната помощ е обречена да остане без кадри. По този повод д-р Десислава Кателиева, гл. координатор на Експертния съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването заяви: „Има сериозен кадрови дефицит в Спешна помощ и агресията е една от основните причини за това“. Категорична е и д-р Ивалина Трендафилова, че докато няма промяна в нормативните документи и в законите, случаите на агресия няма да спрат. „Не може да няма ясно дефинирани права и задължения на пациентите. Не може този закон за нападение над медицинските лица да не е работещ“, коментира тя.

Районна прокуратура – Самоков е повдигнала две обвинения срещу двамата задържани млади мъже, синове на починалия. Едното е за хулиганство, а другото за лека телесна повреда над длъжностно лице по време на служебните му задължения. Двамата задържани признават вината си и искат споразумение, заяви техният адвокат. Те обаче ще бъдат задържани за 72 часа и ще се иска постоянен арест от Районния съд, съобщи БНТ.

Окръжна прокуратура – София изяснява причината за смъртта на пациент, станала повод за нападението над лекаря.