СамокоВест

Осигуряват денонощна охрана на Центъра за спешна помощ в Самоков

Споделете ни в

След нападението на лекар и на медицински специалисти в Спешна помощ-Самоков, се проведе среща за осигуряване на по-безопасни условия на труд.  Срещата е по инициатива на д-р Ивалина Трендафилова – началник на филиала в града и е във връзка с инцидента от събота вечерта.

Участваха началникът на полицията Янко Рогачев, целият екип на Спешна помощ, общински съветници от Седми квартал, председателят на ОбС Мая Христева, зам. кметовете и секретарят на Общината. Домакин бе кметът на община Самоков Владимир Георгиев.

Община Самоков ще подготви писма до директора Центъра за спешна помощ – София  д-р Георги Гелев и до ОДМВР-София за предприемане на действия, с цел осигуряване на по-добри и безопасни условия на труд, заяви кметът Владимир Георгиев.

Медиците споделиха, че в живеят и работят в страх. Този случай не е изолиран. Многократно са били атакувани, но основно вербално и до нападение не се е стигало. Те споделиха, че такъв инцидент се случва за пръв път и, според тях, само намесата на полицията е спасила живота им. Тази среща е поискана, за да се намери решение, което по някакъв начин да гарантира сигурността им, защото целият екип обмисля напускане. Те изразиха надеждата на центъра да бъде осигурена 24-часова охрана, за да могат всички да бъдат по-спокойни за нормалното му функциониране.

Общинските съветници от Седми квартал обещаха да съдействат винаги, когато се наложи, като предоставиха координатите си на екипа, за да ги търсят при нужда. Те подчертаха, че за да не се стига до такива инциденти трябва взаимно уважение и от двете страни.

Началникът на полицията се ангажира да осигури 24-часово полицейско присъствие в Центъра за спешна помощ. „Самоков се разраства и има нужда от спешна помощ. Ние сме в същото положение. Търпим негативи, но когато случаите стигнат до спешност, търсят нас и вас. Ето защо, ще създадем организация по охрана така, както е в областните спешни центрове.”, заяви той.

Кметът Георгиев, след като изслуша всички страни, обеща, че от страна на общинското ръководство ще бъдат предприети всички действия, за да се запази Спешна помощ в Самоков. Общината ще съдейства да бъдат назначени здравни медиатори, които да обясняват на пациентите здравните грижи, които могат да получат в спешния център. Защото в разговорите стана ясно, че пациентите не са наясно кое състояние е спешно и изисква неотложност. Също така Общината ще изпрати писма до началника на Центъра за спешна помощ – София, като посочи необходимостта на медиците да бъде осигурена и необходимата рехабилитация, заради работата с голямо психическо напрежение. Ще бъде изпратено писмо и до МВР с искане за отпускане на допълнителен щат, тъй като щатът на РУП-Самоков е недостатъчен за обезпечаване на всички отговорности. Ще бъдат проведени и разговори с МБАЛ – Самоков за комбиниране на охраната ѝ, така че да бъде включена и Спешна помощ . „Ако тези мерки ще Ви дадат някакво спокойствие, още днес ще задвижим документално нещата”,  каза кметът и допълни – за целия град е особено важно да бъде запазен Центъра за спешна помощ, така че не бързайте с молбите за напускане”.