СамокоВест

Конституционният съд обяви за противоконституционно отстраняването на председателя на Сметната палата по жалба на ПП-ДБ

Споделете ни в

С решението е защитен принципът на правовата държава и независимостта на Сметната палата

Конституционният съд обяви за противоконституционно освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Той бе освободен от поста председател на Сметната палата с решение на 48-то НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Решението идва след внесената жалба от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в първия ден на февруари, когато ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ гласуваха освобождаването му в парламентарната зала.  С днешното решение е защитен както принципът на правовата държава, така и на независимостта на Сметната палата.

„Към проекта за освобождаване липсваха мотиви, които бяха съчинявани от парламентарната трибуна“, заяви Никола Минчев и допълни, че мотивите са били и взаимно противоречащи си. „От една страна се посочваше, че Цветков е с изтекъл мандат, но за временно изпълняващ длъжността беше определен един от неговите заместници, който също е с изтекъл мандат. В хода на дебата беше казано, че има неудовлетворение от работата на Сметната палата по някои одити. От кои обаче – не стана ясно. Политическата саморазправа, която се случи с председателя на Сметната палата, беше наказана единодушно от страна на Конституционния съд“, казва още Минчев.

„Сметната палата е един от важните контролни органи в България, който се отчита на Народното събрание. По време на г-н Цветан Цветков бяха направени едни от най-сериозните одити през последните години – оттам излязоха докладите за магистралите, язовирите. След тези огромни проверки с критични резултати председателят беше сменен по незаконен начин“, каза народният представител Мартин Димитров.

Народният представител от ПП-ДБ Васил Пандов допълни, че освобождаването на председателя на Сметната палата е лош сигнал и към европейските партньори на България, защото Сметната палата има своите ангажимент по сила на правото на ЕС и към Европейската сметна палата. „Когато имаме върховен одитен орган, който по презумпция е независим, ние се превръщаме в ненадежден партньор, тъй като пренасяме политическия скандал не само на ниво парламент, а и на наднационално ниво. Подобни лоши политически решения поставят проблеми в дейността на този орган“, коментира той.