СамокоВест

Енчо Пиронков е носител на наградата „Захарий Зограф“ за 2022 г.

Споделете ни в

Жури, с председател проф. Аксиния Джурова определи носителя на наградата „Захарий Зограф” за 2022 г. В работата на журито, като членове, участваха  Любен Генов, председател на Съюза на българските художници, Станислав Памукчиев, председател на секция „Живопис” към СБХ , художникът Захари Каменов, носител на наградата „Захарий Зограф“, Борислав Китанов, изкуствовед.

Мнозинството прие предложението на проф. Джурова и определи носител на наградата „Захарий Зограф“ за 2022 г. да бъде Енчо Пиронков. При номинацията си, председателят на журито посочи, че предложението е подкрепено от кмета Владимир Георгиев и галериста Иво Масларски, които не присъстваха на заседанието.

В края на миналата година Енчо Пиронков навърши 90 години. Той е един от художниците от така наречената Пловдивска школа от 60-те години на XX век. В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание. Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство (мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика) и сценичната декорация.

Направени бяха и други предложения. Председателят на секция „Живопис” към СБХ Станислав Памукчиев, също носител на Наградата, представи имена на български художници, които са обсъждани за номинация. „Енчо Пиронков е безспорно много стойностно предложение, но искам да представя още няколко автори, дори това да бъде само като преглед на изминалата година.” – каза Памукчиев и посочи художникът Богдан Александров, който има вече две номинации за наградата. През 2022 г. Александров участва в изключително мащабни проекти на международно ниво. Другото име, което бе посочено със значима изява, бе Ралица Игнатова, за която Памукчиев изтъкна, че се е представила с една много интересна изложба. От секция „Живопис” бяха посочени още двама автори – Красимир Русев с голямата му ретроспективна изложба в Габрово, Валентин Дончевски с изложба в зала 2019 в Пловдив и Любен Генов във Варна с изложба с най-доброто му творчество от последните 15 години.

От Общината в Самоков посочиха, че на срещата е обсъдено да се подготвят и дават почетни грамоти на всички обсъждани номинации, което ще бъде едно признание за художниците.

Предстои да бъде изготвено допълнение към статута на наградата с това предложение, както и с идеята да се присъжда награда „Захарий Зограф” за млад автор. За тази номинация ще се търси подкрепа и от Министерство на културата, посочват още от Общинска администрация – Самоков.