СамокоВест

Самоков получи две дарения от НДФ „13 века България“ – за Детското отделение в болницата и за читалищата в общината

Споделете ни в

Самоков получи две дарения от Националният дарителски фонд „13 века България“– едното за Многопрофилната болница за активно лечение в града, а другото за културните институции в общината.

Дарението за МБАЛ – Самоков, включва 10 броя от романа „Добри“, с рисунки на художника Атанас Качамаков, и 67 детски произведения от Световния конкурс за детска рисунка. То е предназначено за детското отделение на болницата.

Дарението за Община Самоков съдържа 2 364 броя книги, които ще бъдат разпределени на всичките 26 читалищни библиотеки в региона, както и на 10 училища в града. Сред книгите са и изданията на Фонда – „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“, каталога с творби от IV Младежки арт-фестивал „Река на толерантността“, поредицата „Българско изкуство. Имена.“, както и актуални заглавия от съвременната научна и художествена литература на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

И двете дарения бяха връчени на официална церемония от изпълнителния директор на Фонда – Бисера Йосифова, в Сарафската къща, която е със статут на недвижима културна ценност с национално значение и регионален център на НДФ „13 века България“.

Д-р Красимира Ковачка, управител на  „МБАЛ – Самоков“ ЕООД, и кметът на Общината Владимир Георгиев благодариха за щедрото дарение и увериха, че то ще достигне до всички, за които е предназначено.