СамокоВест

Книгата на доц. д-р Мария Деянова „Езикът на „История славянобългарска“ – нишката от миналото, през настоящото към бъдното

Споделете ни в

Mнoгo ce cпopи ĸoe e родното място на Паисий Хилендарски – автора на „История Славянобългарска“. За първородството му има много хипотези – самоковската, банската, кралевдолската, асеновградската и пр. Истината е, че духът на Преподобний Паисий е жив не само в техните предели, не само извън тях, но и отвъд границите на България. В този смисъл, днес, когато все повече осъзнаваме, че всичко на този свят е Едно, няма място за спорове, за граници и за разделителни линии.

В същото време обаче, когато корените ни са дълбоко в Земята – силни и здрави, короната е величествена и красива, обсипана с цвят и плод, може да се вдъхне и да се вкуси, вижда се надалеко. За значението на корените в нашия живот ни разказва една жена на 90, за да ги разбираме по-добре, да ги ценим по-високо, да ги съхраним по-дълго. Крехка, нежна и изящна като лозов филиз, доц. д-р Мария Деянова събра плодове от дългогодишния си труд в книгата „Езикът на „История славянобългарска“. А подзаглавието – „Новобългарската му основа и самоковският роден говор на преп. Паисий Хилендарски“ изприда нишката от миналото, през настоящото към бъдното.

На 13. юли в конферентната зала на Исторически музей – Самоков се състоя официалното представяне на книгата.

Изданието е подготвено за печат от редакторски екип на Асоциация „Онгъл“ – доц. д-р Константин Рангочев – главен редактор, д.ф.н. Росен Малчев, Искра Тодорова, Десислава Тихолова, научен консултант проф. д.ф.н. Маргрет Димитрова, редактор и автор на корицата – Людмила Цветкова, издател – Импресарско-издателска къща „Род“.

В Уводните думи към книгата си доц. Мария Деянова пише: „ Огромно благодаря на Мирослава Мирчева, която събра в Краеведския си архив копие на всички мои публикации и направи подробна Библиография; на Людмила Цветкова за огромния труд по дигитализацията на статиите ми, предпечатната подготовка и дизайна на корицата на сборника.“

Финансирането е на Исторически музей Самоков и с участието на Община Самоков.

„Самоков ясно е заявил претенцията, че е родно място на Паисий Хилендарски. Няколко градове са дали такава заявка, но единствено Самоков има неоспорими доказателства за това. Най-безапелационно доказателство е труда на доц. Деянова, която в продължение на повече от половин век работи върху езиковите особености на Паисиевата история.“, каза при представянето на книгата директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов.

А доц. Константин Рангочев, секретар на Асоциация „Онгъл”, допълни: „„Езикът е като пръстов отпечатък. ” . Той определи книгата на Мария Деянова като венец на нейния дългогодишен труд и точка в спора за родното място на Отец Паисий.

Плакет по случай 90-годишния юбилей на доц. д-р Мария Деянова и с признателност към забележителния ѝ научен труд връчи кметът на Общината Владимир Георгиев.