СамокоВест

Поредно оскверняване на Духовния център на България. Рускоговорящи туристи се изкъпаха в едно от Седемте Рилски езера

Споделете ни в

Чужденци се изкъпаха във водите на едно от Седемте Рилски езера. Това твърди жена, която споделя и кадри, запечатали нарушението. Дая К. споделя в социалните мрежи, че видяла група, които плували в езерото „Бъбрека“. Жената посочва, че е направила забележка на хората, но те заявили, че знаят и продължили с действията си.

На снимка, споделена от авторката, се вижда фигура във водите на  кристално красивото езеро и няколко други лица, които са непосредствено до брега. Дая К. твърди, че нарушителите били рускоговорящи. В сигнала си тя посочва: „Рускоговорящи се къпят в езерото “Бъбрека”. Не мога да опиша колко възмутена съм от гледката. Обясних им, че е забранено и те ми отвърнаха, че знаят и въпреки това продължиха да се събличат нагло пред мен, след което започнаха да плуват без никакво угризение!“

Сайтът ни многократно е отразявал и други подобни случаи. Но, въпреки строгите забрани за къпане в предпазените Рилски езера нарушенията продължават.

Припомняме:

В началото на месец юли 2021 година Севдалин Атанасов става свидетел на това как няколко туристи решават да потърсят прохлада в друго от рилските езера – Окото. Той също публикува кадри от поредното кощунство. Тогава Севдалин Атанасов коментира, че единственият ефективен начин за контрол и спиране на нарушенията е изграждането по подходящ начин на постоянно видеонаблюдение и промени в законодателството, при които заснетите кадри, включително от граждани, да се признават за доказателства.

През 2019-та, отново турист се изкъпа в езерото Окото. Така и не се разбра кой е той, а и никой от свидетелите не беше уведомил властите. Друг нарушител, през същата година, пък сам беше заснел провинението си.

През лятото на 2018 година в езерото Бъбрека се изви дълго хоро, пак в нарушение на правилата. Инициативата беше на Пламен Мирянов, чиято фондация искала да постави рекорд за Гинес за най-масово хоро край езерата.

В един от последните си филми известният специалист по оцеляване Беър Грилс плува в Каракашевото езеро в Рила, яде жаби и пали огън в българската планина. Но на него това му струва глоба от над 15 хиляди лева.

Глобата за влизането във водите на езерата е от 500 до 5000 лева. За да има ефект от санкцията ,обаче, нарушителите трябва бъдат открити.

Екипът ни отново бие тревога, че Седемте Рилски езера са едно от най-Светите места в България – нейният Духовен център! И оскверняването му от джипове, къпещи се, неконтролиран туристически поток и други подобни са престъпления от степен, надхвърляща човешките представи за Ред, Закон и Морал .