СамокоВест

БАН отговори на Президента за родното място на Паисий в писмо с 4 грешки

Споделете ни в


Българската академия на науките отговори на Президентската институция, относно родното място на Паисий Хилендарски, с писмо от две изречения, в което са допуснати четири грешки. Писмото е подписано от Председателя на БАН – академик Юлиан Ревалски. Две от грешките се повтарят два пъти в имената на великия български възрожденец и автор на „История Славянобългарска“, така че явно не става въпрос за неволен гаф.

Припомняме, че президентът Румен Радев поиска становище на БАН по писмо на самоковеца Любчо Луков за произхода и житейския път на основоположника на българското Възраждане и народен будител Паисий Хилендарски. Сайтът ни отрази случая и публикува предложението на инж. Луков.

Отговорът на Академията е адресиран до г-жа Мая Славчева – Директор на Дирекция „Канцелария“ към администрацията на Президента.

Публикуваме текста дословно:

„Уважаема г-жо Славчева,

Във връзка с Ваше писмо с изх.№ 94-00-1238/09.07.2019 с молба за становище по отношение на исканията на г-н Любчо Луков за радиовъглеродно датиране и ДНК-сравнение на останките на Пасий Хелендарски Ви уведомявам, че в отговор на нашето допитване по казуса, експерти от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей ( ИЕМПАМ ) дадоха становище, че извършването на генетични проучвания върху костни останки изискват специализирана ДНК лаборатория, с която  ИЕМПАМ не разполага и като оборудване и като специалисти. За провеждането на молекулярно-генетичните изследвания на митохондриална ДНК е необходимо приоритетно и сериозно/скъпо финансиране, което би могло да бъде основание за изготвяне на проектно предложение в бъдеще.

С уважение:                                                                   Акад. Юлиан Ревалски

Председател на БАН“

                                                                                         

Следва подпис!!!!!                 

Публикуваме факсимиле от писмото на БАН

Становище на автора на предложението – инж. Любчо Луков

„Ако е възможно, моля да публикувате отговора на акад. Юлиан Ревалски – – председател на БАН. В две изречения има четири правописни грешки – всички в името на Паисий Хилендарски. Очевидно е, че нито е прочел нашето писмо, нито това, което подписва…! Самоковският  национален  герой – Пепи Жижката, нещатен управител на площада,  написа името на Паисий  без нито една грешка, за разлика от акад. Ревалски. Очевидно е, че въпреки злата ни съдба, ние самоковци носим в себе си духът и знанията, завещани ни от Паисий!

Изпратих второ писмо до БАН, в което питам – Ако някой смята за лъжци народния  поет  Иван Вазов, идеологът на организираното национално-освободително движение – Георги Раковски  и десетината, изброени учени – чл. кореспонденти и професори,  които са категорични за самоковския произход на Паисий Хилендарски, да го каже  ясно, за да получи всички последствия! При това те са само малка част от над 500-те исторически извора, изразили същото категорично становище!

Любчо Луков“