СамокоВест

Бобфест – Радуил събра за XVII-ти път пазители на българщината

Споделете ни в


На 31 август (събота) Бобфест-Радуил събра за XVII-ти път пазители на българщината.

Мотото на празника неотменно е –  Радуилецът е оцелял, защото боб е ял! Затова и тази година в центъра на събитието бе бобеният курбан, приготвен с много майсторлък от   Цветанка Илиева, Добрина Михалкова и Веска Генчева. Водосвет отслужи отец Николай Аршинков.

Богата фолклорна програма весели присъстващите два дни. Фестивалът има конкурсен характер. Самодейни и професионални женски, детски, смесени състави и индивидуални изпълнители се състезаваха за Голямата награда – „Златно бобче”; медали – „Златен фасулицър”; Награда на Кмета на село Радуил; Награда на публиката. Жури, с председател известната певица доц. д-р Бинка Добрева, открои най-добрите.

Началото на Бобфеста в с. Радуил е поставено през 2003 г. по идея на читалищния деец Георги Божилов – Гебо. След като Гебо си тръгна от този свят през 2009 година, фестивалът се организира и провежда с огромна отдаденост от неговата съпруга Димитрина Божилова. Участници в организацията на бобфеста са още кметството и  читалището на село Радуил, както и община Самоков.

Радуил е скътан в полите на Рила и бобът е една от традиционно отглежданите местни култури. Началото на бобфеста се дава от три гърмежа на бобеното топче. Официалното откриване на празника започва с водосвет и благословия от свещеник В центъра на празника е бобената чорба. Богата фолклорна програма подхранва балканските корени на участници и гости. Участват самодейни и професионални, женски, детски, смесени състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседни балкански държави. По подобие на наградите „Пулицър” участниците в конкурсите на бобфеста се награждават с медали и грамоти „Фасулицър”. Със статуетки във формата на боб и поникнал от нея ключ сол се награждават двата най-добри български и чуждестранен състави.

Различните издания на празника включваха кулинарно изложение, изложба „Бобът през погледа на занаятите”, карикатурна и фотоизложба „Радуил – столицата на фасула”, изложби на икони, бродерия, плетива, дърворезба, рисунки върху кратунки, карикатури на тема „Адам и Ева” от Дома на хумора и сатирата в Габрово.