СамокоВест

Почитаме 140-годишнината от рождението на именития културен деец Димитър Радойков с изложба

Споделете ни в


Самоков ще почете 140-годишнината от рождението на именития културен деец и наследник на зографски род Димитър Радойков с изложба на негови творби. Експозицията ще бъде открита днес (2 септември) от 18 часа в Художествената галерия „проф. Васил Захариев“.

Четири художествени галерии (Самоковска, Казанлъшка, Русенска и Софийска) обединяват усилия, за да покажат богатото културно наследство, което той ни е оставил. Събраните творби са публикувани в каталог, специално издаден по повод годишнината. Голяма част от творбите му, които няма да бъдат видяни, са в частни колекции в САЩ и Европа.

Родом от Самоков, художникът наследява таланта от баща си, самоковския зограф Васил Попрадойков, който работи редом със Захари Зограф и изографисва редица църкви в България и региона. Още в ранните му детски години баща му го научава на триковете на занаята. В момента една икона от художника се продава на търг за 15 000 лв. начална цена.

Благодарение на щедрата подкрепа на богатите си роднини от търговски род и упорития си труд, талантливият самоковец завършва с отличие първия випуск на Рисувалното училище в София при проф. Иван Мърквичка. В последствие учителства първо в Казанлък, а след това и в Русе. И на двете места той черпи вдъхновение от природата, на което дължим красивите пейзажи от Розовата долина и река Дунав.

Димитър е не само художник, а и активен културен деец. Още като учител в Самоков той поставя редица пиеси, като активно участва в целия процес – от сценографията и режисурата до първостепенните роли. С всичко се справя отлично и печели слава и уважението на своите съграждани. Докато е учител в Русе той става един от основателите на Русенската художествена галерия през 1933 г. Там продължава да се занимава с театър, този път като художник-декоратор. 

В ролята си на учител, Димитър отново изявява умението си да вдъхновява и да бъде в центъра на събитията. С учениците си той участва в редица ученически изложби и конкурси като печели международни награди. Благодарение на таланта си той оказва благотворно влияние върху учениците си и голяма част от тях стават именити художници – Иван Пенков, Станю Стаматов, Чудомир, Васил Захариев, Илия Петров, и др.

Изложбата остава в Самоковската художествена галерия „Проф. В. Захариев“ до 15 октомври 2019 г.