СамокоВест

Явор Мичев е тазгодишният носител на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов“-Самоков

Споделете ни в

Победителят в конкурса Явор Мичев получи статуетка, грамота и паричен чек от 1000 лв. Наградата връчи кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов на церемония в Художествена галерия „проф. Васил Захариев” – Самоков.

Наградата за фотографско изкуство за 2023 се присъжда за „черно-бяла фотография” селектирана в пет категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, експериментална фотография. Всеки участник можеше да участва най-много с пет фотографии в категория. Жури в състав: проф. д-р Красимир Андонов и доц. Д-р Александър Нишков– преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – първият носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” и Ивелина Берова – фотограф и носител на наградата за 2022 оцениха участниците и определиха победителя.

Тази година за престижната награда се състезаваха 116 автори с над 1000 фотографии.

„За мен е чест, че мога да поздравя едни от най-добрите фотографи в България и в същото време да отдадем заслужена почит към историческото ни минало, където самоковци са първи в много области, като една от тях е фотографията. Черно-бялата фотография е лишена от въздействието на цветовете и точно по тази причина запечатаните образи са силни със своето внушение“, каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов и добави, че е имал възможността да присъства на заседанието на журито за определяне на финалистите, като увери, че всеки един от тях е оценил много прецизно всяка творба.

Втората награда бе присъдена на младия фотограф Радослав Свирецов за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Той получава плакет, грамота и чек за 500 лв.

Трета награда – плакет и 300 лв. получи Станил Лазаров за жанрово и стилово разнообразие.

Тази година бе присъдена и специална награда за цялостен принос за развитието на фотографията в България. С нея бе удостоен Александър Иванов за ярко присъствие в областта на художествената фотография. Носителят получава почетен плакет, грамота и чек от 500 лв.

Грамоти получават и всички финалисти, чиито творби намериха място във финалната изложба на Национална награда по фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” –Самоков. В изложбата участваха 48 творци с 82 фотографии.