СамокоВест

Шестима депутати не искат да са хора на Ковачки – напускат групата на БДЦ

Споделете ни в

Hristo KovachkiШестима депутати от БДЦ – хората на Светлин Танчев и Румен Йончев, както и депутатът на Бареков, ще обявят, че напускат парламентарната група и стават независими, съобщава “24 часа”.
Напускащите не искат да ги водят в графата “хора на Ковачки”. Конфликтът назря още през март, когато партията на енергийния бос се прекръсти от “Лидер” на БДЦ и така фактически дублира името на парламентарната група. Наскоро пък 5-има депутати от групата, начело със съпредседателя ѝ Светлин Танчев, лидер на движение “Бъдеще и развитие за България”, обявиха създаването на коалиция “Народен съюз”. Непосредствено след това той и другата шефка на групата – д-р Красимира Ковачка, обсъждали да се промени името ѝ, за да не минават всички под общ знаменател и да се уважи физиономията на всеки. Обсъждано било названието да стане “БДЦ – Народен съюз”, а последният краен срок това да се случи – днес, 29 юли. След като до споразумение така и не се стигнало, Танчев си написал молбата, в която изразява желание да стане независим и предупредил, че я депозира в деловодството още на следващата сутрин. Същото щели да направят и двамата му съпартийци от движението – Борислав Иглев и Георги Ковачев, както и лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев и другият депутат от същата формация – зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов. Шестият, който бяга от “щампата БДЦ”, е единственият останал към Николай Бареков народен представител – Мартин Иванов от ББЦ.
Изпълнят ли заканата си 6-имата, парламентарната група пада под санитарния минимум от 10 депутати. Така всичките ѝ 14 членове влизат в графата “независими народни представители. За да образуват нова група, или от БДЦ трябва да върнат 2-ма от напусналите, или пък излезлите да привлекат още 4-ма депутати и да дадат начало на нова фракция в парламента.
От своя страна съпредседателят на ПГ на БДЦ д-р Красимира Ковачка заяви: “БДЦ няма нищо против да се обсъди смяната на името на парламентарната група, но е редно да бъдат изслушани становищата на всички политически сили, които имат представители в нея. В тази връзка е нормално да бъде изчакано и становището на г-н Николай Бареков, тъй като ББЦ също има свой представител”.