СамокоВест

Финални прогнози сочат възраждане на автентичната десница – Реформаторският блок четвърти в новия парламент

Споделете ни в

reformatorsko blokПет са сигурните политически играчи в следващото Народно събрание. Това показват последователно публикуваните изследвания между сряда и петък на „Алфа рисърч“, „Галъп интернешенъл“, „Медиана“, „Центъра за анализи и маркетинг“, „Афис“ и „Екзакта рисърч“.
Всички те са единодушни, че ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и „България без цензура“ влизат в парламента, като първата политическа сила ще има сериозна преднина спрямо втората и следващите. Въпреки това ГЕРБ няма да успее да вкара 121 депутати, а не е изключено да падне и под 100, в зависимост от това колко общо ще са участниците в НС и по колко процента ще получат.
Прави впечатление, че повечето социологически агенции излизат с близки прогнози за изхода от предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, което е в контраст със сериозните им разминавания преди евроизборите през май, когато се породиха сериозни съмнения, че голяма част от оповестените данни са били манипулирани.
„Екзакта рисърч“ прогнозира 7 партии в НС, „Галъп“ – пет сигурни
Според данните на „Екзакта рисърч“, обявени в петък, ГЕРБ вземат между 36.5% и 37.5%; БСП между 19% и 20%; ДПС ще са с 14.5% – 15.5%; РБ – 6.5% – 7.5%; ББЦ – 6.5% – 7.5%; ПФ – 4% – 5%; АБВ има възможност да влезе с 3.5% – 4.5%; и „Атака“ не влиза в парламента с 2.8% – 3.8%.
Според „Галъп интернешенъл“, сигурните партии в следващия парламент ще бъдат пет, а близо до бариерата остават три. Ако изборите са днес, категоричен победител е ГЕРБ с 33.9% от гласовете. БСП печели 18.9 на сто, ДПС – 15.1%. Още две партии със сигурност влизат в следващия парламент – това са България без цензура с 5.9% и Реформаторският блок с 5.7 на сто. Около 4-процентната бариера са три формации: Патриотичният фронт (4.4%), „Атака“ (4%) и АБВ (3.8%).
Близките до левицата агенции „Медиана“ и „Афис“, чиито последни предизборни социологически сондажи бяха публикувани в четвъртък, прогнозират седем или осем партии в новия парламент и трудности при формирането на ново правителство.
33.5 на сто от анкетираните от „Афис“ са посочили, че ще гласуват за ГЕРБ, 20.7% – за БСП, 13.7% – за ДПС, 7.2% – за Реформаторския блок, 6.7% – за ББЦ, 5.2% за Патриотичния фронт, 4.6% за АБВ, 4.4% за „Атака“.
Според Института за социални изследвания и маркетинг партиите в 43-я парламент също ще са седем: ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, „България без цензура“, „Патриотичен фронт“ и „Атака“. Прогнозата е, че ГЕРБ ще получи 36.1% от вота на гласувалите, „БСП лява България“ – 18.6%, ДПС – 16.3%, Реформаторският блок – 6.6%, ББЦ – 4.8%, Патриотичният фронт – 4.8%, „Атака“ – 4.6%, АБВ – 2.8%.
Както се вижда, почти всички социологически агенции отреждат 4-то място на Реформаторския блок, което е едно добро начало за възраждането на автентичната десница.