СамокоВест

Георги Даскалов: Смърт за 240 лева

Споделете ни в

georgi daskalovЖената на един от загиналите в Горни Лом работници обяснява просто и ясно всичко. Последния месец, казва тя, взе 240 лева. Хиляди пъти му казвах да не ходи, но стоя три години без работа. Отишъл човекът да изкара някой лев, понеже сигурно сутрин с мъка се е гледал в огледалото. И няма да се върне. Бог да го прости. Бог да прости всички жертви на алчността и безчовечието.
Това е трагедията на България. 240 лева заплата. За 240 лева на месец мини ще взривява човек, който няма умения, знания, на който му е опротивяло всичко. За тези пари взривът е програмиран, неизбежен, постоянен.
В никоя друга държава от Европейския съюз тази работа няма да се върши от хора. Има си роботи. А ако се върши от хора, те няма да са местни.
В България тази работа се върши от хора, понеже трудът е евтин. И това е повод за гордост на нашите политици, президенти и т.нар. бизнесмени. Инвестирайте в България, тук е най-евтината работна ръка. Човеците ни са евтини.
Трудът в България е жестоко подценен. Най-малко два пъти. При сходни други условия, съпоставим брутен вътрешен продукт и съпоставими цени в Румъния например вземат от един и половина до два пъти по-високи заплати. Сърбия, която има БВП на глава с около 1000 евро по-малко от българския, дава по-високи заплати и пенсии.
Основната причина е грабежът. За разлика от руските олигарси примерно, българските не могат да крадат от природните богатства. И крадат от труда на хората.
Евтиният труд поставя хората до стената, прави ги готови на всичко. В Горни Лом си рискуват живота. В махалата гласуват за 20 лева. Докторът е готов да ти измисли болест, за да вземе парата. Учителят ще пише двойка на детето, за да убеди родителите, че частните уроци са абсолютно необходими. Катаджията ще гушне петдесетачка и ще те пусне на пътя кьортютюк да газиш други хора. За 100 лева журналистът ще напише или каже нещо, дето не го мисли.
И така нататък.
Ясен е фундаментът на тази извратена действителност. Държавна сигурност и БКП. Те държат всичко, а ако хората получават достатъчно пари и се почувстват независими, ще загубят много.
В конкретния случай – собственикът на гръмналата фабрика е московски възпитаник.
Честно казано, вече съм загубил вяра, че десарската върхушка ще се осъзнае. Ще разбере, че ставащото е пагубно и за самата нея.
Даже буквално. Синът на собственика е бил във фабриката.
Надявам се да се освестят. Но не вярвам.
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/smyrt_za_240_leva_/176821/