СамокоВест

Учителят-зограф Бойко Павлов с шеста изложба на своите възпитаници

Споделете ни в

„Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки поглед нови, по-нови красоти:

тук весели долини, там планини гиганти,

земята пълна с цвете, небето със брилянти…

Отечество любезно, как хубаво си ти!

…………………………………………………

Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?

Не те познават даже децата ти сами

и твойто име свято не рядко ги срами!“

Иван Вазов

Един зограф и възпитаниците му са днес сред призваните от заветното Вазово слово. От години Бойко Павлов учи младите майстори на четката в нашия град да обичат хубостите на земята Българска и да ги претворяват в картина. Самият той човек на духа, майсторът-зограф успешно е предал на последователите си способността да виждат не само зримото, но и незримото. От картините им греят „тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти.“

Бойко Павлов отдавна е наложил своя талант. Уникалните му икони върху камък са познати на ценителите не само от страната, но и в чужбина. Много църкви и параклиси сияят изписани от умелата му ръка. Но неговото дарование е още по-ценно с умението да го предава извън себе си. Със сърце, с грижа и отдаденост той води учениците си по трудния път към върховете на изкуството. Всеки един от тях е избрал своя пътека, но всички те водят към едно – да предадат по най-добрия начин, с четка и бои, това, което носят в душите си.

Картините на Александра Димитрова, Анабел Хамамджиева, Весела Станкова, Габриела Пиргова, Габриела Сичанова, Константин Димитров, Кристиан Захариев, Кристина Николчова, Радина Огнянова, Рая Панева, Стефания Николова показаха отново, че този е верният път. Заедно, с обич и вдъхновение да претворяват красота, да улавят неизчислимите оттенъци в игрите на светлината и цветовете, да разкриват нежността, милостта и божествената светозарност на светите образи от иконите.

Изложбата бе подредена в приемания вече като „Детски отдел“ към Художествената галерия в Самоков. Художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев откри експозицията. Топлотата в думите му, задоволството от постиженията на младите художници, пожеланието за нови, още по-големи успехи докоснаха трепетно гостите на събитието. Кметът Георгиев и председателят на общинския съвет Стойчева, с присъствието си, също показаха съпричастност към труда на талантливите самоковчета.

Творбите на учениците на Бойко Павлов са включени и в детската изложба „Малък художник“, която ще бъде представена в периода 9-19 август в Сарафската къща. Тя е част от поредицата инициативи на НДФ „ 13 века България” по повод отбелязване на 35- годишнината от създаването на Фонда и се организира по случай празника на гр. Самоков – 21 август. „ Малък художник” обединява творбите на тридесет и пет млади таланти на възраст от шест до четиринадесет години. В нея участват още възпитаници на школата по изобразително изкуство „ Наум Хаджимладенов” при Народно читалище „ Младост – 2003” и детската школа по изобразително изкуство „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева.

Младите зографи на Самоков канят гражданите да се докоснат и изживеят красотата, претворена в картините им.

Лилия Кинина