СамокоВест

Танер Мерт: За трети пореден път успявам да организирам общата изложба – „ФЕСТИВАЛ НА КАРТИНАТА ГРАД САМОКОВ“! Заповядайте на 1 февруари в Художествената галерия

Споделете ни в

„Много съм щастлив, че вече за трети пореден път успявам да организирам общата изложба- „ФЕСТИВАЛ НА КАРТИНАТА ГРАД САМОКОВ“!

Радвам се, че интересът към тази изложба расте и става все по-популярна и има все повече интерес откъм гражданите на град Самоков, а така също и все повече стават и желаещите художници, които искат да участват и ми пишат от цяла България, а даже и от чужбина.

И понеже художниците, които участват са от различни краища на страната, и самата изложба става все по-популярна и в цяла България.

Разбира се, мен това ме прави много щастлив! Но заслугата е в участието на качествени творци, които тази година са в изобилие! На откриването, посетителите ще имат възможност не само да видят творбите, но и да се запознаят лично с големи имена като проф. Кирил Божков- завеждащ катедра живопис в Национална художествана академия. Ще присъства лично и Николай Янакиев- автор, който е единствения за сега от България успял да продаде картина в аукционна къща Кристис. А при негови изложби в София се извиват опашки от стотици метри. От Германия участва, Ренета Исин- тя е единствената ученичка на световно известният наш художник, Кеазим Исинов. Много се радвам, че се включи и моят добър приятел Симеон Кръстев, който е със две академични образования (България и Полша) и е автор от най-високо ниво, изключителен талант. Много се радвам, че от Варна ще присъства друг мой приятел и голям талант, Иво Узунов. Който на откриването на изложбата, има вероятност да рисува и на живо. Дили Бозаджиева, тази година е с награда от БНР за Посланик на културата. Иван Даскалов от Ямбол, Димитър Евстатиев от Ботевград, Анета Стоянова от Пловдив, Вера Димова от Ихтиман, Кристина Ляхтова от София, академик Георги Чернев, Любо Кацаров, Лусия Медзикян, Лили Сотирова от София, Росица Найденова от Бургас- всички тези автори са изключителни творци и големи таланти.

От Самоков сме петима участници. Преди 2-3 години, самоковци не познаваха творбите на Илияна Дамянова, но с включването и в тази изложба, разбраха, че има такъв нов талант  в техния град- а тя после продължи с изложби и в други градове. Участват две млади надежди: Георги Игнев и Анабел Хамаджиева, която тази година завършва НХА. Самоковци, сега ще имат възможност да видят за пръв път прекрасните творби на един друг самоковец, Иван Стефанов, който дълги години е бил по чужбина, но от няколко години се е завърнал в Самоков.

 Много благодаря за подкрепата от Община Самоков и служителите на Исторически музей Самоков, които стопанисват градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“!

Предишният кмет ме подкрепяше в това мое начинание, надявам се и новият кмет да бъде така отзивчив.

 В приятелската ми листа на ФБ имам около 200-300 приятели от Самоков- Очаквам ви на откриването, което е на 1 февруари от 17.30 часа/четвъртък в градската худ. галерия.

Откриването ще бъде направено от Ралица Георгиева. Ще има и представление от балетната школа. Ще чуете и прекрасните изпълнения на Пирина Христова и Виктор Джоргов, които ще ни гостуват на откриването.“

Публикувано на личната фейсбук страница на художника.