СамокоВест

Съдът присъди Царска Бистрица на Симеон Сакскобургготски – дворецът бил построен с лични средства на Фердинанд

Споделете ни в

Окончателно дворецът „Царска Бистрица” е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Върховният касационен съд отхвърли иска на държавата срещу наследниците на царете Фердинанд и Борис.

Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I и отхвърля аргументите на държавата, че собствеността е нейна.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което защитаваше интересите на държавата по делото, са настоявали, че имотът е държавен заради закон от 1897 г., според който държавата е собственост на горите, интендантството на царя е станало собственост по давност, след като е владеело имотите 30 години, както и заради закон от 1947 г., според който имотите на царете Фердинанд I и Борис III са конфискувани.

Всички аргументи от страна на МРРБ са отхвърлени от съда.

Това е първото дело от серията, по което магистратите отсъждат в полза на Сакскобургготски и сестра му.

Досега държавата спечели делата за „Cитняĸoвo”, „Capъгьoл”, както и за бившето стопанство ĸpaй  Bpaнa. Няма окончателно решение за горите в Рила. Припомняме, че през 2019 година роднините на Сакскобургготски признаха България за собственик на рилските гори.