СамокоВест

Постоянни аварии на изградения с нагласена обществена поръчка водопровод по ул. „Преспа“ оставят ежедневно кв. Самоково без вода!

Споделете ни в

Постоянните аварии на новоизградения водопровод по ул. „Преспа“, които оставят ежедневно кв. „Самоково“ без вода, струват на гражданите скъпо и прескъпо – както в пари, така и в нерви!

Не стига, че кметът Владимир Георгиев вкара Самоков в Асоциацията по ВиК, в резултат на което цената на кубически метър вода скочи до 2,70 лв., но в резултат на нагласената обществена поръчка за изпълнител на обекта за изграждане на водопровода по една от централните улици в града оставя ежедневно без вода живущите в квартала, които са почти половината от населението му. Това не само драстично влошава качеството на живот на засегнатите, но и сериозно го оскъпява. Доказано е, че липсата на вода принуждава гражданите да се презапасяват, с което разходите и съответно сметките им се увеличават.

В публикацията ни от 18.06.2020 г. – „След двукратна санкция на КЗК улица „Преспа“ продължава да се ремонтира в нарушение на закона и със 129 000 лв. по-скъпо“ сме посочили, че Реконструкцията на водопроводната  и канализационна мрежа е обект на обществена поръчка от 18.02.2019 година с прогнозна стойност 625 250 лв. На 25 април същата година кметът Владимиров с подписа си финализира процедурата по разглеждане, оценка и класиране на офертите на участниците: ДЗЗД Юг ен груп, ДЗЗД Аква-Преспа и Хидростроител ПА ЕООД . Обектът е даден на класирания на първо място участник „Аква-Преспа“ – гражданско дружество, в което участват „Бекастрой“ ЕАД, „ГБС-инфраструктурно строителство“ АД и „Лобутов-МЛ“ЕООД. Дружеството е класирано на първо място, въпреки че офертата им е със 129 хиляди лева по-висока от тази на „Хидростроител ПА“, който подава  жалба до Комисия за защита на конкуренцията.

КЗК отменя като незаконосъобразни две решения на кмета Владимир Георгиев за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедурата. Независимо от решенията на Комисията, кметът Георгиев подписва договора за изпълнение на строителството с фирмата „победител“ – „Аква Преспа“. По време на строителството, което стана пред очите на самоковското гражданство, се разбра, че строителните дейности се изпълняват от „Лобутов МЛ“ ЕООД, видно от строителната техника – товарни автомобили, багери с логото на гореспоменатата фирма, независимо че по договор „Лобутов МЛ“ ЕООД би следвало да изпълнява дребни задачи по координация и администриране на дейностите, тъй като не е лицензиран строител.

За нарушения в обществената поръчка потърпевшите са сезирали и Прокуратурата и Държавна финансова агенция, като резултатите от разследването предстоят.

В същото време хиляди самоковци понасят на гърба си резултата от избора на изпълнител за изграждането на водопровода по улица „Преспа“, като месеци наред, ежедневно остават без вода, а по улицата тече мътна река. В момента проблемът се замазва със започналото изграждане на тротоари и асфалтирането на уличното платно. Интересно с колко още стотици хиляди лева от джоба на данъкоплатците ще се оскъпи, станалият вече скандален водопровод, като след всяка авария ще се разкопават асфалт и тротоарни плочки?

Питаме отново кмета Владимир Георгиев!

Притежава ли комисията, разглеждала и класирала участниците в обществената поръчка, необходимата компетентност?

Запознат ли е с подробностите по офертите преди да подпише решението за класиране на участниците?

Знаел ли е, че с неговия подпис ощетява общинския бюджет със 129 000 лева?

Можем ли ние, самоковските граждани, да гадаем дали тази сделка е корупционна и ако се окаже, че е така – кой ще се облагодетелства и кой ще плаща сметката?