СамокоВест

Съдът поряза мераците на „Геотехникс инженеринг“ да търси злато в Ярлово и Ковачевци

Споделете ни в

zlatoВърховният административен съд отмени Разрешение 301 от 24 септември 2012 г. на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Добри дол“, разположена в землищата на селата Горна Диканя и Долна Диканя – община Радомир, и на селата Ярлово и Ковачевци – община Самоков. Разрешението за търсене на злато и сребро в региона е дадено на „Геотехникс инженеринг“.
Срещу акта на ресорното министерство застанаха природозащитници от Инициативен комитет „За обявяване землищата на Г. Диканя и Д. Диканя за екологично чист регион“ и Община Радомир, и поискаха отмяната му по съдебен ред. Делото беше образувано по жалба от кмета на Радомирска община Пламен Алексиев, Димитър Лямов от с. Долна Диканя и Пламен Цамбов от Горна Диканя.
Това е второ дело, което Инициативният комитет и Община Радомир печелят в защита чистотата на природата в района. Първото дело бе срещу решението за концесия за добив на метални полезни изкопаеми в местността „Вакарелец“ в землището на Горна Диканя.
Решението на тричленния състав на ВАС е взето, след като е разгледана съдебна експертиза, изготвена от вещо лице по химия и екология и от вещо лице по здравеопазване.
Експертите са установили, че площта „Добри дол“ попада в масиви от гъсти букови и борови гори и през територията й преминават няколко реки. В площта попадат ловното стопанство на ловците от с. Горна Диканя с поддържана ловна хижа и чешма, както и свети места. Част от площта „Добри дол” попада в границите на защитена зона „Верила”, определена за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, включена в списъка на защитените зони. Землищата на селата Горна и Долна Диканя са наситени и с археологически недвижими културни ценности, като голяма част от тях попадат в проучвателната територия „Добри дол”.
Благодарение на активните действия на кмета на Община Радомир и на еколозите от „За обявяване землищата на Г. Диканя и Д. Диканя за екологично чист регион“, под защита за сега остават и терените в региона на самоковските села Ярлово и Ковачевци.
Магистратите присъдиха Министерството на енергетиката да заплати разноските за адвокатски хонорар и експертизи в размер на 1 750 лева на представителите на Инициативния комитет и 1850 лева на Община Радомир.
Решението на тричленката на ВАС подлежи на обжалване.