СамокоВест

Съдът отмени Наредбата за управление на отпадъците на Община Самоков

Споделете ни в

Административен съд София област отмени Наредбата за управление на отпадъците на Общински съвет-Самоков. Наредбата бе атакувана от Окръжна прокуратура София с протест – поради съществено нарушение на административнопроизводствените правила при приемането й.

В мотивите си съдът сочи, че процедурата по приемането на Наредбата е инициирана от кмета с докладна записка до Общинския съвет. Докладната записка на вносителя на предложението-Кмета на Община Самоков с няколко бланкетни изречения, без конкретика относно финансовата обезпеченост на проекта, очакваните финансови резултати и въздействието на публичната сфера, не би могло да се приеме, че представлява мотиви към проекта за Наредба, още повече, че липсват и доказателства относно публикуването й на страницата на Община Самоков ведно с проекта. Липсват подробни мотиви относно финансовата обезпеченост на проекта, очакваните финансови резултати и целите на Наредбата, посочват още магистратите и допълват – представено е като писмено доказателство по делото от Община Самоков – Предварителна оценка на въздействието на нова Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков с подробна аргументация. Така представеното писмено доказателство е без дата, без изходящ или входящ номер от администрацията, пред която е било представено. Не е посочено от кого е изготвена тази предварителна оценка, нито дали е била обсъдена от компетентния орган преди приемането на Наредбата.

Съдът посочва, че неспазването на разпоредбите на Закона за нормативните актове представлява съществено нарушение на правните норми и поради това е основание за отмяна на оспорената Наредба.

В резултат, със свое решение Административен съд София област, отмени Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Самоков и осъди общината да заплати на Окръжна прокуратура София разноските по делото.