СамокоВест

Сдружение ДОМ: Кандидат-кметовете да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания

Споделете ни в


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“(ДОМ) до партиите и техните кандидати за предстоящите местни избори

През последните две десетилетия се наблюдава тенденция за централизация от държавата на финансов ресурс и управленски правомощия и същевременно на прехвърляне на непопулярните дейности, с които държавата не може да се справи, към общините. Това противоречи на демократичните принципи и на Европейската харта за местното самоуправление, която е ратифицирана на 17.03.1995г. със закон приет от 37-о Народно събрание на Република България. Централизацията на властта и законодателно обезпечената колективна безотговорност на държавно и общинско ниво е генератор на системна корупция, която би била невъзможна, ако опозицията не е част от нея.

Партиите, които са имали или участвали в парламентарни мнозинства през последните две десетилетия  и техните кандидати за кметове и общински съветници ни дължат отговор на въпроса,  за какво местно самоуправление ни говорят, след като над 80% от общинските финанси зависят от  централната власт и европейските програми. Дължат ни отговор и на въпроса, как ще изпълняват своите предизборни обещания, след като най-важните за местното самоуправление дейности, като сигурност и образование, почти изцяло се реализират от централната власт директно или като делегирани дейности на общините. Симптоматично за зависимостта от държавата и обезличаването на местната власт в България е маргинализацията на Националното сдружение на общините, което се е превърнало в поредната безгласна проправителствена неправителствена организация.

Увлечението по еко модата на кандидатите за кмет на София е изтласкало основният въпрос за обществения ред и сигурността на гражданите на заден план, а това е обещание за велоалеи с каруци и електротранспорт до гетата.

От сдружение ДОМ настояваме:

•          Парламентарните партии да поемат ангажимент за решителни законодателни действия за постигането на истинско местно самоуправление в България.

•          Кандидатите за кметове да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания в рамките на мандата, за който са се кандидатирали, защото не може да имаш претенциите да управляваш, ако в предизборната ти програма е пълна само с красиви обещания без да си предвидил финансовото им обезпечениe

•          Кандидатите за кмет на София да заявят личната си позиция, дали стоят зад решението на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника на окупиралата Отечеството ни съветска армия, с ДА или НЕ, без да се измъкват от въпроса, като си измиват ръцете с предложения за референдум или по друг начин.

Партиите, които претендират да управляват София да поемат ангажимент за:

– Прекратяване на порочната практика общинските им съветници да получават възнаграждения за участието си в надзора и управлението на общинските фондове и агенции;

– Създаване на музей за памет за съветската окупация и престъпленията на комунистическия режим в подземията на  мавзолея или на друго централно място;

–  Отмяна на срамното решение на Столичния общински съвет за преименуване на столичния парк „Оборище“ на името на човек осъден за шпионаж  в полза на чужда държава,  при наличието на множество български национални герои, които тънат в забрава;

–  Възстановяване името „Генерал Иван Колев“ на 36 СУ „Максим Горки“;

–  Премахване на всички останали паметни знаци и наименования за почит на обявения със закон за престъпен комунистически режим и на неговите дейци.

София,                                       Председател на Управителния съвет:

14 октомври 2019г.                            Иван Сотиров