СамокоВест

В Самоков заработи кабинет по Националната програмата за стоматологично здраве при децата

Споделете ни в


В София област на 10 октомври 2019 г. се проведе кръгла маса за популяризиране на „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 год. възраст в Република България“.  Домакин на кръглата маса бе Районна колегия на Български зъболекарски съюз София обл.

На кръглата маса участие взеха д-р Николай Шарков – Председател на БЗС, д-р В. Жекова – национален координатор по Програмата, Представители на държавни институции и областни администрации – РЗИ София обл., Регионално управление на  образованието, представители на общини Своге, Елин Пелин, Самоков, Сливница, директори на ДГ, преподаватели от училища, както и лекари по Дентална медицина от София обл.

В Националната програма са заложени различни мероприятия.

1.         От 04.10.2019 стартира кампанията по силанизиране на първите постоянни молари при деца 5-8 год., която ще продължи до 30.11.2019 г.  Силанизирането на първите постоянни молари е безплатно. Програмата е Национална и се финансира от Министерство на здравеопазването.  Важно е всички родители да заведат на преглед децата от възрастовата група 5-8 год., тъй като често пробивът на постоянните зъби не се установява от тях навреме. Колкото по –рано се поставят силантите, профилактиката е по-голяма и зъбите са предпазени от развитие на кариес от най-ранен етап.

Какво представлява силанизирането?

Процедурата по поставянето на силанти е кратка (около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител.

На интернет страницата – https://www.oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да получи допълнителна информация за оралните заболявания и тяхната профилактика.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма. В Самоков работи кабинет по програмата. За София обл. кабинети има и в градовете Елин Пелин, Ботевград, Костинброд, Самоков, Долна баня, Своге, Божурище, Годеч, Костенец, Ихтиман, с. Церово, с. Антон.

Тази година, регионалните координатори ще организират и провеждат по места семинари с деца и ученици. Темите, по които ще се провежда обучението са „Методи и средства за поддържане на стриктна орална хигиена при децата“; „Практическо обучение на децата на методите на оралната хигиена“, „Силанизирането, като профилактична дейност – същност, технология, ефект“.